Københavnske skolebørn har vikar tre timer om ugen

Sidste år var der ikke færre end 170.000 undervisningstimer, hvor der måtte tilkaldes vikar i de københavnske folkeskoler.

Og det er ikke kun læreruddannede vikarer og skolens andre lærere, der træder til. Uuddannede vikarer stod i sidste skoleår for 92.000 undervisningstimer. I alt tager vikarer cirka 12 procent af undervisningstimerne i den københavnske folkeskole.

Det viser nye beregninger, som DR P4 København har bedt Københavns Kommune lave. Det betyder, at eleverne i 6.klasse i gennemsnit har lidt mere end tre vikartimer om ugen, hvoraf to af timerne er med en uuddannet vikar.

Og det er et kæmpe problem, mener formanden for Danske Skoleelever, Miranda Wernay Dagsson.

I mange tilfælde er det uudannede lærere, der er vikarer

- Det betyder, at man ikke får den undervisning, man skal have. Og i mange tilfælde er det med uuddannede lærere, der bare ikke er i stand til at give en den undervisning, man har brug for, siger hun til DR P4 København.

Skoleeleverne får opbakning fra lektor i skoleforskning ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Frans Ørsted Andersen. Han vurderer, at vikartimerne både går ud over elevernes trivsel og faglighed.

- Fra forskellige undersøgelser ved vi, at hvis det er skolens egne lærere, der tager vikartimerne så har det ikke nogen særlig negativ effekt. Men er det nogen udefra, så kan det virkelig være noget, der sætter eleverne tilbage, både i forhold til læring og trivsel, siger Frans Ørsted Andersen til DR P4 København.

Københavnske lærere har i gennemsnit 12,6 sygedage om året

Sidste år steg sygefraværet hos skolelærerne for første gang i flere år, og de københavnske lærere havde i gennemsnit 12,6 sygedage. På de ti skoler hvor fraværet var højest lå sygefraværet på mellem 16,6 og 21 sygefraværsdage.

Og sygemeldinger er en af de største årsager til, at der bliver brugt så mange vikarer i Københavns kommune, siger Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev, som ikke er glad for udviklingen.

- Jeg er meget bekymret over det her. Hvis elever føler at de får dårligere undervisning, så må vi tage fat i det, siger hun.

Hun vil ikke sige præcis, hvad hun vil gøre ved problemet, men hun understreger, at det er en sag for skoleledelsen.

- Vi skal se på at nedbringe sygefraværet blandt lærerne, og her har skolelederne altså et kæmpe ansvar, siger Pia Allerslev.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik