Københavnske postfolk bad om hjælp i årevis

Postfolk i København henvender sig i stigende grad til deres fagforening med stress og angst. Det skriver Avisen.dk.

"Vi har gennem de seneste par år fået flere og flere henvendelser fra ansatte på postcentret om det psykiske arbejdsmiljø. Det er mennesker, som har fået angst, stress og depression af deres arbejde," siger Henrik Lund, faglig sekretær ved 3F København til Avisen.dk.

Årsagen er ifølge en række medarbejdere og tillidsfolk et barsk arbejdsmiljø med råbende kommandoer, overvågning og fyringstrusler, som indtil for ganske nyligt prægede Københavns Postcenter med knap 1.000 ansatte.

Avisen.dk har talt med mere end 20 ansatte i det københavnske postcenter, hvoraf en del er endt med sygemelding eller en fyring. De er i dag uforstående over for, at det kunne gå så galt med det psykiske arbejdsmiljø, uden nogen greb ind.

Dårligere arbejdsmiljø end gennemsnittet

Postfolk har generelt fået et dårligere fysisk og psykisk arbejdsmiljø end gennemsnittet. Det kunne Avisen.dk fortælle i går. Blandt andet bliver de oftere syge på grund af jobbet og har mindre tillid til chefen.

Ud fra hvad de ansatte fortæller, er det ikke underligt, at postbranchen ender i bunden i undersøgelser af det psykiske arbejdsmiljø, vurderer Peter Olsén, professor i arbejdspsykologi ved Roskilde Universitet.

"Arbejdsmiljøet lider under nogle helt klassiske belastninger," siger han til Avisen.dk.

Hos Post Danmark mener man ikke, at undersøgelserne giver et retvisende billede.

Tidligere ansat: Fyringstrusler til kritiske medarbejdere

"Det er ikke det billede, vi har af tingene. Vi gør meget for at sikre arbejdsmiljøet, men man kommer selvfølgelig ikke uden om, at det er et fysisk krævende job, og at der er krise i branchen," siger HR-chef i Post Danmark, Hans Erik Nielsen til Avisen.dk.

Tillidsrepræsentanter har i årevis forsøgt at gøre ledelsen opmærksom på problemer med stress og nedslidning. Blandt andet har de sendt klager til både Arbejdstilsynet, transportministeren og beskæftigelsesministeren. Af klagerne fremgår, at flere undersøgelser allerede i årene 2004 til 2009 viste, at en stor del af medarbejderne var stressede og døjede med smerter i skuldre, ryg og arme.

En tidligere mellemleder i Københavns Postcenter fortæller, at man brugte fyringstrusler over for ansatte, der var for kritiske. Det bekræfter Henrik Lund, faglig sekretær ved 3F København over for Avisen.dk.

Skadet arbejdsmiljø under tidligere ledelse

I foråret og sommeren 2013 blev den øverste chef for postcentret og en række mellemledere afskediget. Den nye chef for Københavns Postcenter, Michael Hermann, der tiltrådte i april, medgiver, at arbejdsmiljøet har taget skade under den tidligere ledelse, og at det kan tage tid at rette op på.

"Det er rigtigt, at der har været problemer med det psykiske arbejdsmiljø under den tidligere ledelse, men min tilgang til er helt anderledes, og jeg arbejder på også at genskabe tilliden mellem medarbejderne og deres nærmeste ledere," siger han til Avisen.dk.

Avisen.dk har kontaktet den tidligere chef for Københavns Postcenter. Han har meddelt, at han ikke må udtale sig ifølge sin afskedigelseskontrakt og henviser i stedet til Post Danmark.

Fra Post Danmark lyder det, at man ikke vil udtale sig om forhold, der skete under den tidligere ledelse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik