København vil af med romaerne

Antallet af romaer, som kommer til hovedstaden for blandt andet at tigge, samle flasker og begå kriminalitet, har aldrig været så højt, som det er lige nu, skønner Københavns Kommune.

»Vi vurderer, at der er mellem 200 og 400 romaer i København her i sommer. Så mange har vi aldrig set tidligere, og det er et tiltagende problem, fordi mange af dem lever under usle vilkår, og en del ifølge politiet ernærer sig ved kriminalitet«, siger Københavns Kommunes hjemløsechef, Steen Bo Pedersen, til Politiken.

Han forklarer stigningen med, at romaer - der tidligere blev kaldt sigøjnere - og andre østeuropæere har fået nemmere ved at rejse frit rundt i Europa efter en ændring af EU's regler i 2007.

Ifølge efterforskningsleder på Station Amager, Tommy Keil, skaffer en del af romaerne mad og penge ved lommetyveri, butikstyveri, indbrud og trickspil.

»Andre gange samler de blandt andet flasker ind, så man kan ikke sige, at de kun overlever gennem kriminalitet. Og nogle er slet ikke kriminelle«, siger han.

Stigningen i antallet af romaer får Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), til at kræve, at regeringen gør mere for at få de romaer udvist, som begår kriminalitet og opholder sig ulovligt i Danmark. Han hæfter sig ved, at flere kolonihaveforeninger på Amager har oplevet en kraftig stigning i indbrud.

»Der er en betydelig frygt blandt kolonihavebeboerne om, at romaer står bag indbruddene, og vi kan ikke have, at indbruddene udvikler sig til hverdagskost. Situationen er uholdbar«, siger Frank Jensen og tilføjer, at Københavns Kommune flere gange har prøvet at diskutere problemerne med regeringen.

»Men Integrationsministeriet siger, at det er politiet, som skal udvise de kriminelle romaer. Og politiet siger til os, at de ikke kan udvise dem, hvis de er EU-borgere og har penge på sig, så de kan forsørge sig selv. Men det holder jo ikke, hvis de penge, de kan fremvise, er stjålet«, siger Frank Jensen.

Han har nu skrevet et brev til integrations-, justits- og socialministrene, hvor han kræver, at regeringen udarbejder en samlet strategi for, hvilke myndigheder der har ansvaret for at løse problemerne med romaer og andre udenlandske hjemløse. Her påpeger overborgmesteren også, at mange af de udenlandske hjemløse lever en meget ussel tilværelse, som i visse tilfælde også kræver en social indsats.

Brevet får nu justitsminister Lars Barfoed (K) til at reagere.

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi har folk, som åbenlyst opholder sig ulovligt i Danmark for at begå kriminalitet«, siger han og fastslår, at politiet nu vil gøre alt for at få de kriminelle romaer udvist.

Han mener, at loven i dag giver gode muligheder for at udvise de kriminelle romaer.

»Men skulle det vise sig ikke at være tilfældet, vil jeg tage sagen op over for integrationsministeren for at få ændret loven inden for EU's rammer«.