København: Vi giver op over for hjemløse

Vi gir op over for de udenlandske hjemløse. Nu må I tage over! Sådan lyder det fra Københavns socialborgmester Mikkel Warming (EL), som appellerer til tre ministre om at hjælpe hovedstaden.

- Der er en voldsom stigning af udenlandske hjemløse i København, og dem må man gøre mere ved, siger Mikkel Warming til DR København.

En ny opgørelse fra Københavns Kommunes Socialforvaltning viser, at antallet af udenlandske hjemløse i København er eksploderet de seneste måneder målt på både overnatninger på herberger og tilstedeværelsen af de hjemløse på gader, torve og parker.

Socialforvaltningen vurderer, at især de hjemløse fra Østeuropa udelukkende kommer for at skaffe penge via kriminalitet eller tiggeri.

Samtidig lever de på varmeriste og i parker og er ofte misbrugere, der slås og råber.

Men kommunen må ikke hjælpe EU-borgere, og mange af dem vil slet ikke tale med gademedarbejdere, hvis de alligevel forsøger at kontakte dem. Og da de heller ikke kan udvises er mulighederne udtømte, vurderer forvaltningen.

Så nu må integrations- Social- og Justitsministeren være deres ansvar bevidste, siger socialborgmester Mikkel Warming, der vil skrive direkte til ministrene.

- Indtil nu har man lukket øjnene og sagt, at der ikke er noget særligt problem, og det må politiet tage sig af - uden at give politiet de nødvendige ressurcer eller kommunen lov til at gøre noget. Man er nødt til at handle og erkende, at det er et voksende problem, der skal tages alvorligt, siger Mikkel Warming til DR København.

Han efterlyser bl.a., at kommunen må hjælpe og motivere EU-borgere, så de tager hjem.

Et af de hårdest ramte steder i København ifølge opgørelsen er Kultorvet, den centrale plads mellem Nørreport og Rundetårn. Her vil de forretningsdrivende afholde et møde med politi, kommune og politikere på torsdag om problemerne.