København på vej mod ny bandekrig

Fem skudepisoder i hovedstadsområdet siden onsdag kan meget vel markere starten på en ny bandekrig, lyder det fra politiet, SSP-leder og eksperter i metroXpress.

Fem skudepisoder på fem dage - alle affyret inden for få kilometers afstand. En bandekonflikt er godt på vej til at blusse op igen, oplyser centrale kilder efter de seneste dages skyderi, hvor først en 26-årig mand og siden to mænd blev ramt af skud i Værebroparken, Bagsværd.

»Vi har stærke formodninger om, at det er banderelateret. Jeg ved, det er lokale, der blev ramt. Onsdag blev der skudt fra biler, vi ikke kender. Det er en indikation på, at det er nogen udefra, og at de er ude på at markere deres magt og territorium. Hvorfor skulle man ellers køre ud til Værebro?« siger Per Udesen, skolechef og leder af SSP-arbejdet i Gladsaxe.

Han ser en 'eskalering' af konflikten inden for rivaliserende bander i Københavnsområdet og peger på, at kampen 'sandsynligvis' handler om retten til at sælge stoffer i området. 

Socialpædagogisk konsulent Jacques Royal, der har et indgående kendskab til det danske bandemiljø, bakker op.

»Man er ved at styrke alliancer, territorier og er ved at rekruttere nye medlemmer. Selv om skuddene har ophørt i en tid, har der længe været en ustabilitet i den kriminelle underverden. Vi ser et banderelateret mønster, der handler om magtbalance,« siger Jacques Royal og uddyber:

»Hvis en gruppe pludselig samarbejder med en anden, kommer der en reaktion fra fjenderne. Og hvis man proklamerer, at man vil være noget stort i fremtiden, giver det en reaktion. Det er en alvorlig situation, fordi vi ved, at når det først har sagt 'bang' et sted, gør det det sandsynligvis også andre steder.«

Professor Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet peger på vigtigheden af at handle hurtigt i bandekonflikter.

»Det, vi ser, er formodentlig den spiral, vi så ved bandekrigen, hvor en skudepisode kan afføde en tilsyneladende uendelig 'payback'. Derfor er det vigtigt at få identificeret årsagen til skyderierne og at få brudt kæden - ellers eskalerer det,« lyder vurderingen.

Københavns Vestegns Politi vil ikke afvise, at der er tale om bandekrig.

»Jeg kan ikke afvise, at det er bande- relateret. Og vi arbejder blandt andet ud fra, at det kan være tilfældet.«, siger Efterforskningsleder hos Københavns Vestegns Politi, Charlotte Skovby til metroXpress.

»Vi har ikke til hverdag haft skyderier. Vi har haft folk, der fik bøllebank, men her har man skarpladte våben med sig og har til hensigt at bruge dem. For mig at se er det her en eskalering. Det er et niveau op, og det er ikke hverdagskost i Gladsaxe Kommune.«, siger Per Udesen, skolechef og leder af SSP-arbejdet i Gladsaxe til metroXpress.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Skyderi i Brønshøj

Skud og knivstik i nat: To mænd bragt på hospitalet - fem kræves fængslet

Nivå Havn

Helikopter finder livløs mand i vandet ud for Nivå Havn

Nivå Havn

Beredskab indstiller eftersøgning af mand ved Nivå Havn

ok1111

OK udlover dusør efter flere dieseltyverier

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere