Kæmpe kobberkuppel forsvandt i 2013: Nu jubler de lokale over gensynet

En tre tons tung kobberkuppel forsvandt fra Nordhavn tilbage i 2013. I dag blev den sejlet hjem og fik varm modtagelse af en gruppe lokalhistoriske ildsjæle.

TV 2 Lorrys reporter er en lille mand ved siden af den store kobberkuppel. Foto: TV 2 Lorry

Det var ikke en hvilken som helst opgave, som medarbejderne i By og Havn i dag var sendt ud til.

Ved Sluseholmen i den sydligste del af Københavns Havn skulle en tre tons tung kobberkuppel læsses om bord på en pram og sejles hele vejen gennem havnen for at komme tilbage til Nordhavnen, hvor den oprindeligt stod placeret.

Det er faktisk noget af det største, der er sket, mens jeg har været i Nordhavnen. Jeg havde ikke forventet, at vi nogensinde ville få fat i den her kugle igen

Jan Vestergaard Christiansen, initiativtager fra Nordhavn Lokalhistorisk Gruppe

Kuplen, der i sin tid stod placeret for enden af Sandkaj på toppen af en bygning, forsvandt i 2013, da bygningen blev fjernet.

For ikke så længe dukkede den så op på Nokken, hvor den ved et tilfælde blev fundet blandt mange andre spændende gamle sager.

Den tre tons tunge kobberkuppel blev sejlet gennem Københavns Havn til Nordhavn. Foto: TV 2 Lorry

Fundet ved et tilfælde

Det var en borger, der fandt kuplen ved et tilfælde, og efter korte forhandlinger indvilligede ejeren i at lade den overgå til By og Havn for nogle tusinde kroner.

- Vi går vildt meget op i, at de kvarterer, vi bygger har noget identitet og at man ligesom kan mærke hvad det er for en kulturarv, der er på stedet. Og hvis den en vigtig del af Nordhavns Kulturarv, så skal den hjem, siger Anne Skovbro, administrerende direktør i By og Havn, til TV 2 Lorry.

Det var ikke en hvilken som helst opgave, som medarbejderne i By og Havn i dag var sendt ud til. Foto: TV 2 Lorry

Lokalhistorisk gruppe jubler

Det var da også en glad initiativtager til den nye lokalhistoriske gruppe for Nordhavnen, der i dag kunne se den tunge kobberkuppel sejlet hjem til Nordhavn.

- Det er faktisk noget af det største, der er sket, mens jeg har været i Nordhavnen. Jeg havde ikke forventet, at vi nogensinde ville få fat i den her kugle igen, Jan Vestergaard Christiansen fra Nordhavn Lokalhistorisk Gruppe til TV 2 Lorry.

- Det var et rent tilfælde, at vi så den på et fotografi. Jeg holdte et foredrag, en aften og så var der en der sagde, at den havde han set stå et sted ude på Amager. Så piskede jeg derud og fandt den ude på Nokken. Og resten er historie. Så er den kommet hjem igen, siger han.

Her kan du se, hvordan det gik, da kobberkuplen i dag blev sejlet hjem til Nordhavn. 

01:48

Det var ikke en hvilken som helst opgave, som folkene i By og Havn i dag var sendt ud til.

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?