Klog skraldespand kalder selv på skraldemanden: "Tak, du er sød"

Hovedstadsområdet har et kæmpe skraldeproblem. En skraldespand, der siger tak for skraldet og selv kan tilkalde skraldemanden, når den er fuld, kan være løsningen.

Skrald, der bliver smidt i naturen og på gaderne, hober sig op. Faktisk lander halvdelen af skraldet udenfor skraldespanden i København.

quote Hvor er du sød, tak

Skraldespand i Gentofte

Det står så grelt til, at en svane i en af Københavns søer har bygget sin rede af skrald. 

Men i nabokommunen Gentofte har man fundet en løsning: Den intelligente skraldespand, der siger tak, når ispapiret eller cigaretskoddet lander det rigtige sted.

- Hvor er du sød, tak, siger skraldespanden ved Hellerup Station.

Denne svane har været voldsomt diskuteret på de sociale medier de seneste dage. Den har nemlig lavet en rede af skrald i en af Københavns søer.
Denne svane har været voldsomt diskuteret på de sociale medier de seneste dage. Den har nemlig lavet en rede af skrald i en af Københavns søer.

Udover at tale kan den smarte skraldespand selv fortælle skraldemedarbejderne, hvornår den er fuld. Og det virker. 

Tidligere tømte man skraldespanden en gang om dagen, men nu behøver man kun tømme den en til to gange om ugen. Det forhindrer den fra at flyde over med skrald, men sparer også ressourcer.

Og tilbagemeldingerne fra både medarbejdere og borgere har været positiv.

- De har stået herude i et år. Medarbejderen, som dagligt kører her, møder rigtig mange borgere, som synes, det er en rigtig god idé. Børnene synes bare, at det er sjovt, at den taler, siger Henrik Christensen, driftsleder i Gentofte. 

Gentofte har nu 20 af de intelligente skraldespande. De står også i Helsingør. 

Cigaretskodder er synderne

De kloge skraldespande kan måske hjælpe et stykke af vejen. Og bare et stykke er nok, for i København flyder det med skrald.

I 2016 tømte Københavns Kommune byens skraldespande for 2.705 ton affald, men samtidig blev der samlet eller fejet næsten den samme mængde op fra gaden. Nemlig 2.601 ton, skriver Berlingske.

quote Folk kan ligge og kaste op, men du går forbi dem, da de ikke er dit problem.

Ole Thyssen, professor i Filosofi ved Copenhagen Business School

Cigaretskodder er en af de helt store syndere. Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune skønner, at skodderne udgør over 80 procent af byens affald.

Og måske det rent faktisk hjælper med en talende skraldespand. For ifølge professor i Filosofi ved Copenhagen Business School, Ole Thyssen, er det den manglende følelse af fællesskab, den er gal med.

- Du smider ikke en bananskrald på dit eget stuegulv, for du skal selv samle den op igen. Hvis samme følelse af ansvar gjorde sig gældende i det offentlige rum, så ville der ikke ligge skrald på gaden i København, siger han til Berlingske.

- Så snart du bevæger dig ud over din egen dørtærskel, er du omgivet af fremmede, og så fraskriver du dig alt ansvar. Folk kan ligge og kaste op, men du går forbi dem, da de ikke er dit problem. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik