Klippekort-koks: Plejehjem må aflyse fællesaktiviteter

Det vækker frustrationer hos beboere på Fælledgården, at Københavns Kommune har sagt stop for brug af klippekortsordningen til større fællesaktiviteter.

- Det er jeg meget ked af. Jeg blev faktisk syg, da jeg hørte det.

Så kontant er meldingen fra 89-årige Jørgen Hass, der er skuffet over, at det københavnske plejehjem Fælledgården har måttet aflyse seks planlagte fællesarrangementer frem mod årsskiftet.

Hidtil har plejehjemsbeboerne kunnet bruge deres klip fra den såkaldte klippekortsordning på større sociale arrangementer som en koncert med Keld og Hilda eller en skotsk temadag med besøg af et sækkepibeorkester.

En ordning som Jørgen Hass og mange andre beboere var glade for. 

- Jeg synes da, det var glimrende, at vi havde noget, vi kunne gøre fælles. Så der er mange, der er kede af, at det nu er aflyst, siger han.

Ny tolkning af reglerne

Forklaringen på aflysningen er, at Københavns Kommune har ændret deres tolkning af reglerne fra Sundheds- og Ældreministeriet for klippekortsordningen, der i år er gjort landsdækkende. Så nu må klippene – der giver hver beboer en halv times ekstra hjælp om ugen – kun bruges til enten personlige aktiviteter som ekstra rengøring, højtlæsning eller en gåtur, eller fælles aktiviteter i mindre grupper.

quote Så der er mange, der er kede af, at det nu er aflyst.

Jørgen Hass, beboer

Så sent som i starten af oktober fik Fælledgården ellers grønt lys fra kommunens sundheds- og omsorgsforvaltning til at finansiere flere større sociale arrangementer med hjælp fra klippekortsordningen. Og med den kovending kan Sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen (SF), godt sætte sig ind i, hvis ikke de københavnske plejehjem har haft nemt ved at forvalte reglerne. 

Sådan ser de ældre klippekort ud. 
Sådan ser de ældre klippekort ud. 
Foto: TV 2 Kosmopol

- Ja det kan jeg godt forstå. Det er også noget, jeg må tage på mig som borgmester sammen med den samlede forvaltning, at det skulle vi måske have gjort noget bedre; givet nogle flere eksempler på, hvad man kunne bruge klippekortet til, og hvad man ikke kunne bruge det til. Det har vi nu fået klargjort.

- Heldigvis kan vi overføre pengene til næste år, så de er ikke spildt på gulvet. De går stadigvæk til aktiviteter til de københavnske ældre, siger Ninna Thomsen.

Fælledgården håber på større tillid

I oktober var Ældreminister Thyra Frank kaldt i samråd om klippekortsordningen, som tolkes vidt forskelligt fra kommune til kommune. Hendes ministerium oplyser i dag til TV 2 Lorry, at man forventer at sende kommunerne en klarlægning af kravene til klippekortsaktiviteter inden jul.

quote Vi går sammen med dem 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, hele året. Så vi ved godt, hvad de gerne vil. 

Hannah Hjorth, Centerchef

I den forbindelse håber Fælledgårdens ledelse på, at politikerne giver plejehjemmene mere frie rammer til at bruge klippene efter beboernes egne ønsker. Også hvis det gælder større fællesaktiviteter.

- De skal have tillid til og tro på, at vi laver de arrangementer, som beboerne efterspørger og ønsker og har behov for. Vi går sammen med dem 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, hele året. Så vi ved godt, hvad de gerne vil. Det er vigtigt, at ordningen ikke er for bureaukratisk, siger centerchef, Hannah Hjorth. 

Også hos Ældre Sagen ser man gerne, at landets plejehjem får mere klare retningslinjer for, hvilke typer af aktiviteter, som klippekortsordningen må bruges på.

- Der skal være klare retningslinjer, og der må ikke være tvivl om, hvad man må. Det er ærgerligt, hvis man har måttet aflyse nogle arrangementer, som beboerne har været glade for.

- Tanken med klippekortsordningen var at styrke beboernes selvbestemmelse, at man skulle have mere fokus på sociale aktiviteter og relationer. Så der findes ikke én model for det. Men man skal tage udgangspunkt i beboernes ønsker, siger konsulent Anna Wilroth.

Der vil fortsat være fællesarrangementer for beboerne på Fælledgården - det er udelukkende de ekstra arrangementer finansieret med hjælp fra klippekortsordningen, der er aflyst.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik