Klimatopmødet fløj på businessclass

40 Ansatte i klimaministeriet rejste verden rundt på businessclass for 6,3 millioner. Mange af de dyre billeter var uden gyldig grund påpeger Rigsrevisionen i ny kritisk gennemgang af ministeriet.

Det store forbrug får Socialdemokraterne til at kræve en undersøgelse af pengeforbruget i forberedelserne til Klimatopmødet i København.
Det skriver B.T. mandag efter, at vi efter et halvt år har fået aktindsigt i minsiteriets flybilleter på businessclass i 2008 og til og med 10. november 2009.
Selv når flyveturen gik til Århus, Oslo eller Bruxelles, sad de ansatte ofte på den dyre klasse med masser af benplads og servering på kongeligt porcelæn. Offentligt ansatte må ellers kun flyve på de fire-fem gange så dyre businessbilletter, når flyveturen er over seks timer, og hvis man arbejder inden 12 timer, efter man lander.
Professor i forvaltningsret Claus Haagen Jensen hos CBS siger om B.T.s afsløring.
- Det tal er jo helt grotesk. Offentligt ansatte bør kun flyve på businessclass, hvis der er særdeles saglige grunde, siger Claus Haagen Jensen til B.T.
Ifølge de rejseregler, som Rigsrevisionen har godkendt for Klimaministeriet, skal departements- og økonomichefen desuden godkende alle flybilletter, der koster skatteyderne over 20.000 kroner. Men den beløbsgrænse har man set stort på i ministeriet - hvor man har fløjet rundt i Europa på de dyre billetter og ikke har modtaget en eneste tilladelse til de 126 gange, hvor man flyver på luksusbilletter til over 20.000 kroner stykket. De tilladelser har B.T. nemlig også søgt aktindsigt i - og de findes ikke.
Det koster eksempelvis 90.850 kroner at flyve fuldmægtig Jens Peter Ibsen til Brasilien. At mange ansatte slet ikke har lov til at flyve på de dyre billetter fremgår af en intern redegørelse, som Rigsrevisionen leverede til ministeriet 15. december 2009 - altså midt under Klimatopmødet i København. Her står:
"Eksempelvis fandt Rigsrevisionen en række tilfælde, hvor medarbejderne havde boet på hoteller, der var dyrere end hoteldisponeringsbeløbet og medarbejdere, der på længere rejser har fløjet på business class, uden at begrundelsen herfor fremgik af afrejsegodkendelsen."
Det voldsomme rejseforbrug viser, at Connie Hedegaard ikke talte sandt, da hun i et samråd fortalte, at hendes tidligere chefforhandler Thomas Becker var den eneste med et stort rejseforbrug - og at problemerne nu var løst.
Socialdemokraterne kræver, at Rigsrevisionen øjeblikkeligt endevender ministeriets rejseudgifter.
- Vi må have dem til at rydde op. Connie Hedegaard har tidligere lovet, at nu var der styr på det - og det passede altså ikke,« siger klimaordfører Mette Gjerskov.
Hun bliver bakket op i kritikken af en samlet opposition. Dansk Folkeparti mener, at sagen viser, at Connie Hedegaard er havnet det helt rigtige sted som EUs klimakommissær.
- Dernede har man heller ikke styr på rejseafregningerne. Forbruget er utilgiveligt højt og tyder på en minister, der ikke har styr på sit ministerium, siger Jørn Dohrmann til B.T.
I en udtalelse til B.T. finder Klimaministeriet dog brugen af businessbilleter for 6,3 millioner kroner til Klimatopmødet rimeligt.
- Omstændighederne taget i betragtning, ja. Ministeriets gennemgang af de mere end 1.000 flyrejser, som ministeriet har foretaget i perioden, viser, at statens rejseregler i alle de undersøgte tilfælde er overholdt, skriver pressesekretær Jesper Zølck til B.T.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik