Klaus Riskær vil sikre billige boliger i København

Prisen for at bo i hovedstaden er steget betragteligt de seneste år. For at også arbejderklassen kan bo i København, vil Klaus Riskær Pedersen kæmpe for at boligerne bliver billigere at leje.

Det skal være muligt for alle samfundslag, at finde en bolig i København, mener Partiet Klaus Riskær Pedersen. Derfor vil partiet som en af sine mærkesager kæmpe for bedre vilkår for både lejere og ejere.

- Vores skolelærere har efterhånden ikke længere råd til at bo i byerne, vores brandmænd har ikke råd til det, vores politimænd har ikke råd til det, og heller ikke vores sygeplejersker. Det kan ikke være rigtigt, siger partiformand Klaus Riskær Pedersen.

I dag er det nemlig hovedsageligt den mere velhavende del af befolkningen, der reelt har mulighed for at flytte til hovedstaden. Priserne på både ejerlejligheder og bynære villaer er steget til et rekordhøjt niveau, og prisen for at leje en bolig er mange steder fuldt trop.

quote Jeg vil altså ikke have, at de ligger og laver de der julenumre, så det skal vi have lavet om på

Klaus Riskær Pedersen

- Det er jo kun millionærer, der bor her, og det vil vi altså ikke have. Så vi vil have sat en stopper for, at man kan bruge lejeloven, som man gør.

Når en lejer flytter ud af en lejlighed, så er det mange steder nemlig blevet en fast praksis at sætte lejligheden gennemgribende i stand. Ifølge boligreguleringslovens paragraf 5, stykke 2, så kan udlejerne derefter hæve huslejen betragteligt, så den matcher boligens værdi.

Mange steder har det ført til, at den månedlige husleje på en lejlighed er blevet tredoblet, og fordi loven har været sådan siden 1996, så er der kun ganske få billige lejligheder tilbage.

- Jeg vil altså ikke have, at de ligger og laver de der julenumre, så det skal vi have lavet om på, siger Klaus Riskær Pedersen.

Kommuner skal købe boligejendomme

For at skaffe flere boliger, der er til at betale for almindelige arbejdere, så vil Klaus Riskær Pedersen også have kommunerne til at opkøbe større boligejendomme.

- Jeg vil gerne have indført nogle tilbudspligter, så hvis man ejer en ejendom og vil sælge den i markedet, så vil jeg have indført lovgivning, der pålægger kommunerne at vurdere, om de vil udnytte en forkøbsret, siger Klaus Riskær Pedersen.

quote Vi vil altså have, at kommunerne erhverver sig nogle ejendomme, hvor de lejligheder, der er, kan stilles til rådighed til nogle fornuftige priser.

Klaus Riskær Pedersen

- Kommunerne skal selvfølgelig betale markedsprisen for ejendommene, for det skal ikke være noget med at de hugger sælgernes penge, men vi vil gerne have, at hvis sådan en ejendom skal skifte ejere, så er der helt automatisk en tilbudspligt til kommunen.

Målet er, at de personer, der arbejder i kommunen, også vil have råd til at bo der, hvis det er det, de ønsker.

- Det kan ikke være rigtigt, at de folk der arbejder for os i lokalsamfundet, pædagogerne der kender vores børn eksempelvis, at de ikke har råd til at bo her. Så vi vil altså have, at kommunerne erhverver sig nogle ejendomme, hvor de lejligheder, der er, kan stilles til rådighed til nogle fornuftige priser.

Billigere realkreditlån til boligejerne

Klaus Riskær Pedersen vil også kæmpe for, at det bliver billigere for boligejerne at låne penge til at købe en bolig. Det vil han sikre ved at pille ved realkreditselskabernes mulighed for at tjene store summer på øgede bidragssatser.

- Det her med at realkreditinstitutterne ligger og trækker alle rentegevinsterne ud fra boligejerne og skruer bidragssatserne op, det vil jeg have fjernet, ved at lave krav om at bidragssatserne skal være omkostningsbestemte.

quote To unge mennesker med pæne indkomster er jo i dag ude af stand til at købe andet end en parkeringsplads i København, for så dyrt er det jo blevet.

Klaus Riskær Pedersen

- Så må realkreditten, hvis de vil tjene penge, gøre det på rentemarginalen, og så kan de jo konkurrere på det. Men de skal ikke gøre det via bidragssatsen.

Klaus Riskær Pedersen forventer, at det vil gøre konkurrencen mere gennemsigtig for forbrugerne.

- En anden effekt af at lave bidragssatsen omkostningsbestemt er, at så kan vi politisk pålægge realkreditten, at de igen skal åbne op for at låne penge ud til unge mennesker.

- To unge mennesker med pæne indkomster er jo i dag ude af stand til at købe andet end en parkeringsplads i København, for så dyrt er det jo blevet. Og realkreditten lukker jo ned for lånemulighederne med nogen fuldstændig afsindige sikkerhedskrav og afdragsbetingelser. Det vil jeg have ændret på.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik