Klassisk dansk abe er vildt populær: Så meget er den værd

Hvis du har gamle træfigurer stående derhjemme, kan de lige nu betale for en rejse til sommer.

Står der en gammel abe på din reol og samler støv - eller rettere en gammel Kay Bojesen-abe - skal du være glad for dét.

Designaben, som er blevet produceret og markedsført siden 1951, er den dag i dag stadig et kæmpe hit.

Det fortæller Erik Christiansen, der er bedst kendt som 'Kræmmer-Erik' fra TV 2 FRI og programmet 'Fantastiske fund'.

Faktisk har de ikke bare holdt værdien - de er også blevet mere værd gennem årene.

Det skal man være klar over, hvis man har arvet eller fået foræret en gammel designabe, fortæller kræmmeren til TV 2.

- Hvis man nu har taget det frygtelige valg, at man vil sælge den videre, og det er en abe fra midten af 1950'erne eller fra 1960'erne, så snakker vi altså om detail-dagsprisen dobbelt op - som minimum, siger Erik Christiansen til TV 2.

De gamle aber er populære
Tendensen bekræftes af auktionshuset Lauritz.com, der sælger mange af Kay Bojesens trædyr på auktion.

Auktionshuset har ikke præcise tal for, hvor mange af de kendte aber, der er røget under hammeren, men der er tale om "en del"

Det fortæller Christina Riis Hansen, der er auktionshusets Content Manager.

- Særligt de dyr og figurer, der ikke længere er i produktion, er eftertragtede af både danske og udenlandske samlere. Aben er jo den mest kendte af trædyrene, så vi sælger en del aber i løbet af året, uden at jeg har præcist tal på hvor mange. Ofte sælges de sammen med en eller flere af de andre dyr som bjørnen, flodhesten, søpapegøjen, kaninen, zebraen, elefanten eller måske sammen med soldaten og postbuddet, siger hun til TV 2.

Hammerslagene på auktion afhænger blandt andet af patineringen og standen. De små Kay Bojesen aber oplever hammerslag på 800-1.200 kroner, og de store aber sælges for mellem 8.000 og 12.000 kroner på auktion. Foto: Lauritz.com
Hammerslagene på auktion afhænger blandt andet af patineringen og standen. De små Kay Bojesen aber oplever hammerslag på 800-1.200 kroner, og de store aber sælges for mellem 8.000 og 12.000 kroner på auktion. Foto: Lauritz.com
Foto: Lauritz.com

Hammerslagene på auktion afhænger blandt andet af patineringen og standen, og en række af de gamle aber har skavanker eller bløde elastikker, hvilket kan trække prisen ned.

Læs også: Din selfie siger meget mere om dig end du tror - se hvad her

Generelt bliver de små aber solgt for minimum 800 kroner, men har man en abe, der er i god stand, kan en lille model koste op til 1.200 kroner.

Det er omkring 500 kroner mere, end hvad de koster i butikkerne.

De store aber kan koste op til 12.000 kroner afhængig af standen, lyder det fra Christina Riis Hansen. Det er omkring 3.000 kroner mere end prisen for en ny.

Kay Bojesen blev født i København i 1886 – han døde i 1958 på Gentofte Amtssygehus.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik