Klasse mødte Gadens Stemmer: En guidet tur i misbrugernes hverdag

Kampen om det næste fix. Råt misbrugsmiljø og omverdenens fordømmelse. I dag fik en gymnasieklasse en guidet rundtur i misbrugers hverdag i København.

I dag var Gadens Stemmer på vej til Vesterbro med en gymnasieklasse fra Ørestad Gymnasium. Her fortalte guiden Martin Skytte Fernandes om sine personlige oplevelser som narkoman i misbrugsmiljøet på Vesterbro.

Gadens Stemmer er en social virksomhed, som udbyder byvandringer og foredrag fortalt af socialt udsatte borgere. Her er de personlige fortællinger om livet i skyggen af det ordinære samfund - og det var de også i dag.

- Jeg har været kokainmisbruger i 20 år. Og min baggrund beviser, at alle kan blive narkomaner, siger Martin Skytte Fernandes og fortsætter:

- Selvom det er fire år siden, at jeg stoppede med at tage hårde stoffer, så betaler jeg stadigvæk af på den regning.

Og selvom mange af eleverne godt ved, at misbrugsmiljøet er en realitet, er der flere ting, som kommer bag på eleverne, da de bevæger sig gennem miljøet.

- Han fortæller, at han opførte sig anderledes med sin kæreste, og han var en helt anden person med sin mor og en helt tredje person med sin far. Jeg synes, det er underligt, at kokain kan føre til sådan noget, siger eleven Serpil Servim, der går i 2.N på Ørestad Gymnasium.

Alt kan skaffes på Vesterbro. Både piller, kokain, heroin og hash florerer i misbrugsmiljøet. Selv er Martin Skytte Fernandes i metadonbehandling på fjerde år.

Derfor advarer han nu unge om den glidebane, som stofmisbruget havde som konsekvens for ham.

 - Oppe ved banegården bliver der solgt piller, i Kødbyen bliver der solgt heroin, og nede ved Mændenes Hjem (som ligger på Vesterbro, red.) bliver der solgt kokain.

Formålet med Ørestad Gymnasiums besøg hos Gadens Stemmer var, at give eleverne indsigt i miljøet fra en førstehåndskilde og samtidig virke forebyggende, når eleverne kan se hvor galt, det kan gå.

- Jeg har aldrig set nogen tage kokain eller heroin. Altså hash har jeg set mange mennesker ryge, og der er også mange af mine venner, der ryger hash, siger Serpil Sevim.

Halvanden time efter slutter rundturen.

Men har den tidligere stofmisbruger Martin Skytte Fernandes gjort en forskel for bare én eller to, er målet nået, siger han.

- Hvis jeg kan ramme bare to af dem - eller én bare - som tager det rigtige valg, hvor jeg tog det forkerte. Så er det hele turen værd.

Se hele TV 2 Lorrys indslag herunder:

Kampen om det næste fix. Forrådt misbrugsmiljø og omverdenens fordømmelse. En gymnasieklasse fik i dag en guidet rundtur for at se en hvordan en misbrugers hverdag er på Vesterbro i København.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik