KL-formand skjulte plan om højhus

Rødovres borgmester, socialdemokraten Erik Nielsen, der også er formand for Kommunernes Landsforening, har ifølge Politiken fredag i knap halvandet år fortiet planerne om at bygge et højhus på over 40 meter med 13 etager plus penthouse.

Byggeriet skulle ligge klos op ad den fredede Damhussøen og et kvarter med bevaringsværdige byggeforeningshuse.

Det viser dokumenter og e-mail, som Politiken er i besiddelse af.

Borgerne i Rødovre hørte først om projektet for to måneder siden, hvorefter det lynhurtigt blev sendt i obligatorisk otte ugers offentlig høring med udløb i forgårs, skriver Politiken.

En lokal protestgruppe beskylder nu Erik Nielsen for - sammen med en lille håndfuld embedsmænd på Rødovre Rådhus - at forsøge at haste projektet igennem på tværs af planlovens regler om en mere grundig dialog med borgerne - og for direkte at have løjet om sit kendskab til planerne. Blandt andet da han på et borgermøde i april 2012 benægtede, at der var aktuelle planer for den grund, hvor højhuset skal ligge.

»Kommunen har valgt at hemmeligholde planerne til allersidste øjeblik og samtidig lavet et cover up i forhold til bestemmelserne i planloven om, at borgerne skal høres i god tid inden, når der sker så store ændringer i et område, som tilfældet er her«, siger Jørgen Munch, en af de protesterende Rødovre-borgere, til Politiken.

Da Politiken tidligere på ugen kontaktede Erik Nielsen for at høre hans kommentar til beskyldningerne, benægtede borgmesteren flere gange, at han havde kendt til højhusplaner på grunden, hvor det nu lukkede Damhus Tivoli ligger, før for et halvt år siden.

Men interne mail om sagsbehandlingen på Rødovre Rådhus viser, at højhusplanerne har været kendt af Erik Nielsen i hvert fald siden efteråret 2011. Og da Politiken senere samme dag igen kontaktede Erik Nielsen, havde han skiftet forklaring:

»Det er korrekt, at jeg kendte til planerne før efteråret 2012. Når jeg ikke har hæftet mig så meget ved det, skyldes det, at mange forslag, som bliver præsenteret for os, aldrig bliver realiseret, fordi de ikke er finansierede. Men højhusprojektet har været der siden 2011. Og jeg er ked af, at jeg ikke huskede rigtigt. Men man kan ikke huske alting«.

Protestgruppen anklager Erik Nielsen og embedsmændene på rådhuset for bevidst at have droppet den offentlige indledende høring, som ifølge planloven er obligatorisk, når der sker store ændringer i et områdes anvendelse.

I 2008 skrev Erik Nielsen ganske vist til grundejeren, at en ændring af anvendelsen af området fra forlystelsespark til boliger ville kræve en sådan 'offentlig forhøring'. Men i dag er kommunens og Erik Nielsens holdning, at det alligevel ikke er nødvendigt med forudgående høring.

En af landets førende eksperter i miljø- og planlovgivningen, juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet, vurderer, at det planlagte byggeri påvirker området så meget, at kommunen skulle have afholdt en høring, inden lokalplanforslaget blev udarbejdet. Rødovre Kommune har desuden også afvist at foretage en såkaldt miljølovsvurdering.

»Landskabsmæssigt og fredningsmæssigt er projektet af stor betydning for miljøet, så det forekommer lidt overraskende, at kommunen afviser en miljølovsvurdering«, siger Peter Pagh til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik