Foto: TV2/Lorry

Kirke midt i København skal lejes ud

"Her er en unik mulighed for at leje den charmerende Sct. Andreas Kirke midt i København. Den fremtidige anvendelse kan blandt andet være kontor, børneinstitution, undervisning, events, konferencer, auditorium, udstilling med mere." Sådan lyder ordene i en aktuel boligannonce fra Home Erhverv, der for menighedsrådet ved Vor Frue Sogn i København forsøger at fange den helt rigtige lejer til den store kirke med kapel og tilstødende lokaler, som i alt fylder 2270 kvadratmeter.

Sct. Andreas Kirke var en af otte de kirker, der for to år siden efter bud fra kulturministeren enten måtte dreje nøglen om eller blev taget ud af sognekirkelig brug. Sidstnævnte blev tilfældet for Sct. Andreas' Kirke, og menighedsrådet har efterfølgende haft håb om at omdanne kirken til et såkaldt bibliarium, et slags kirkeligt oplevelsescenter.

Men de planer er nu sat på standby, fortæller tidligere menighedsrådsformand ved Sct. Andreas Kirke Erik Thorsen, i dag kasserer i menighedsrådet ved Vor Frue Sogn, som det tidligere Sct. Andreas Sogn er blevet en del af.

"Et præsidium med blandt andre tre biskopper har arbejdet for at lave et bibliarium, men de har ikke fået de penge, de havde sat næsen op efter, hvilket betyder, at der jo så ingen indtægter er til kirken. Derfor har vi nu besluttet, at vi vil leje kirken ud i et åremål, formentligt tre år, og så håber vi, at der senere bliver mulighed for et oplevelsescenter," siger Erik Thorsen til Kristeligt Dagblad.

Han understreger, at der ingen planer er om at nedlægge kirken.

Han afviser, at en eventuel udlejning til en børneinstitution vil kræve en ombygning, som vil gøre det svært senere at indrette kirken som bibliarium.

"Vi har at gøre med en kæmpestor kirke, hvor der er mange lokaler i tilknytning til kirkerummet. Man kan godt forestille sig, at en institution primært bruger de tilstødende lokaler. Allerede i dag udlejer vi disse lokaler til private og foreninger, der for eksempel holder møder og generalforsamlinger," forklarer Erik Thorsen, der dog helst ser, at kirken udlejes til for eksempel en migrantkirke, der vil bruge kirken til det, den reelt er bygget til.

Ikke kun Sct. Andreas Kirke går nye brugsmuligheder i møde. Senest købte ejeren af Tiger-kæden Lennart Lajboschitz Absalons Kirke i København. En kirke, som han har udtalt skal være et moderne forsamlingshus med blandt andet forelæsninger, musik og mad.