Kina-ekspert: Skjulte bagtanker bag lanterner på Strøget

Når det kinesiske nytår fejres i Indre By i København, er det ikke bare for at hygge om turisterne. Der er andre bagtanker fra stormagtens side, mener ekspert.

Måske du også har undret dig over de 500 kinesiske lanterner over Strøget. 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

De farverige lanterner skyldes, at vi med hast nærmer os det kinesiske nytår den 16. februar, og det bliver i år for første gang markeret i det københavnske handelsliv med lysene på Strøget.

Dertil kommer, at flere butikker - som for eksempel Illum - deler rabatkuponer med kinesiske tegn i røde konvolutter ud til de handlende.

- Det er vigtigt, fordi der er så mange kinesiske turister efterhånden. Jeg tror på, at det betyder, at der kommer flere. Det er en vigtig gruppe af turister. Specielt kineserne lægger rigtig mange penge i København, siger John Hansen, direktør, KBH K - Commerce & Culture, der er en handelsstandsforening for Indre By. 

Lanternerne er doneret som en gave fra den kinesiske ambassade i Hellerup, hvor man også har taget forskud på fejringen af nytåret. 

Der går storpolitik i den

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

​Men ifølge en Kina-ekspert er det ikke uden bagtanke, når Kina forsøger at udbrede deres kulturelle højtid til storbyer over hele verden.

- Det er en måde at skaffe sig positiv omtale og indflydelse i en tid, hvor der bliver rettet stadig mere kritik af Kina. De kan vise, at Kina ikke bare er en handelsmagt, der vil tjene penge, men at Kina også er et land med nogle mere bløde sider, som kan tiltrække andre lande og stille Kina i et mere positivt lys, siger Liselotte Odgaard, kinaekspert, Forsvarsakademiet.

- Selvom det dækker over et Kina, der er et brutalt styre med overtrædelse af menneskerettigheder og demokrati, så går vejen til at ændre på et land sjældent ved at slå dem i hovedet, men det er mere effektivt at opretholde dialog. På den måde bliver det lettere at tale sammen om betændte spørgsmål, siger Liselotte Odgaard. 

Hun pointerer, at Danmark også får noget ud af at holde sig på god fod med det folkerige land.

- Vi har nogle kommercielle interesser, der er tungvejende, og det her, hvor Kina får lov til at vise sig frem, det hjælper Danmark til at kunne sælge varer og tjene penge i Kina, siger Liselotte Odgaard.

Urealistisk sammenblanding

Spørger man John Hansen om, hvad han tænker om Kinas bagtanker ved lanternerne på Strøget, er svaret klart: 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

- At begynde at blande detailhandel og storpolitik sammen - det mener jeg er helt urealitisk og har ikke noget med hinanden at gøre. Vi gør det for at glæde byen, turisterne og for at skabe aktivitetet. Storpolitikken prøver vi så vidt muligt at blande os udenom. 

 

John Hansen tror bestemt, at fejringen af det kinesiske nytår kan blive endnu større.

- Hvis kommunen fortsat giver tilladelse til, at vi gør det, så er et kun fantasien, der sætter grænserne, siger han.

Og de kinesiske turister, der er hovedpersonerne under nytåret, er vilde med oppyntningen.

- Jeg mener, at det er meget varmt af det danske folk. Vi har et godt forhold. Det er en smuk gade med smukke lys, siger Zhen Wang fra Beijing.

Det kinesiske nytår er også blevet markeret med gratis danseforestillinger i Helsingør og Ballerup, mens Industriens Hus på rådhuspladsen den 16. februar vil lyse op i de kinesiske farver.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik