Kims bedste venner: Sådan er Kim

Kim Wall ville aldrig gemme sig i flere dage, mener et bekymret vennepar.

Ikke siden torsdag aften er den 30-årige svenske journalist Kim Wall set i live. 

Her gik hun ombord på ubåden UC3 Nautilus, som hun ifølge flere medier skulle skrive en artikel om til magasinet Wired.

Ubådsejeren er sigtet for uagtsomt manddrab, men Københavns Politi har endnu hverken fremlagt beviser eller fundet et lig. 

Tilbage sidder familie og venner i Sverige med masser af ubesvarede spørgsmål. 

På en Skype-forbindelse taler TV 2 Lorry med et par, der betegner Kim Wall som deres bedste veninde. Og de er tydeligt mærkede af sagen.

Ubådshistorie var lige noget for Kim 

- Det værste ville være, hvis hun aldrig bliver fundet, og vi aldrig får svar, siger veninden Malin Franzén til TV 2 Lorry. 

Det er ikke længe siden, at hun og hendes kæreste Sebastian Dahlin Lundbergh har været i kontakt med Kim Wall, men her fortalte hun ikke meget om den aktuelle arbejdsopgave.

- Den meste viden, vi har, er fra medierne, siger Sebastian Dahlin Lundbergh til TV 2 Lorry. 

- Hun skrev mange skæve historier og besøgte subkulturer, så da vi hørte om sagen, før vi vidste, Kim var involveret, tænkte vi faktisk, at det her var lige en sag for hende, uddyber Malin Franzén.

Kim var ikke til at løbe om hjørner med

Venneparret er meget chokerede, og de kan ikke forstå, hvis det er lykkedes enten ubådsbyggeren eller andre at overrumple deres journalistveninde, forklarer de. 

Kim Wall er nemlig god til mennesker:

- Det er vigtigt for mig at få sagt, at hun er en klog kvinde. Hun er både akademisk klog, men hun er også street-smart. Det er mærkeligt, hvis nogen skulle have overlistet hende, siger Malin Franzén til TV 2 Lorry.

Kim Wall har blandt andet arbejdet for amerikanske New York Times og britiske The Guardian. Hun har skrevet om guerillakrig i Sri Lanka og jordskælvsofre i Haiti, og hun har beskæftiget sig med Kina og Nordkorea. 

 

To oplagte motiver til drab

Tidligere drabschef Kurt Kragh fortæller mandag til TV 2 Lorry, at der kan være to umiddelbare motiver for, at udbådsejeren skulle have drabt den 30-årige kvinde:

- Det mest sandsynlige motiv er, at der er foregået noget seksuelt i mellem dem. Det er en smuk 30-årig kvinde, siger Kurt Kragh til TV 2 Lorry.

Det andet motiv, Kurt Kragh finder sandsynligt, går på, at der skulle være et økonomisk incitament til at skaffe Kim Wall af vejen:

- Hun er jo en dygtig journalist, så det kan være hun er i gang med at afdække noget omkring ubådsejeren eller ubåden, der gør at manden kan have følt sig krænket eller trykket økonomisk. 

Hun var nem at falde for

Hvorvidt Kim Wall kan have fundet noget kompromitterende på den kendte opfinder, kan venneparret dog hverken be- eller afkræfte:

- Hun kan være vældig kritisk i sin person og gravende som journalist. Men om det her var en sådan type opgave, det ved vi ikke, siger Sebastian Dahlin Lundbergh til TV 2 Lorry. 

Den 30-årige journalist var til gengæld nem at holde af:

- Der findes ingen som Kim, der er så ukompliceret. Der er aldrig noget med hende, lyder det fra Malin Franzén. 

- Og samtidig med, at hun er utrolig ambitiøs, så er hun vældig ydmyg. Hun har altid stået op for sine venner, siger Sebastian Dahlin Lundbergh til TV 2 Lorry. 

Kim Wall blev sidst set, da hun forlod Refshaleøen i ubåden Nautilus. Det skete omkring klokken 19.00 torsdag. Da hun ikke gav lyd fra sig, meldte hendes kæreste hende savnet omkring klokken 02.30 natten til fredag.
Kim Wall blev sidst set, da hun forlod Refshaleøen i ubåden Nautilus. Det skete omkring klokken 19.00 torsdag. Da hun ikke gav lyd fra sig, meldte hendes kæreste hende savnet omkring klokken 02.30 natten til fredag.
Foto: Ritzau

Venner: Der er sket Kim noget alvorligt

Sebastian Dahlin Lundbergh har lavet en efterlysning på sin Facebook-side, hvor han opfordrer alle til at kontakte Københavns Politi, hvis de ved noget. 

Parret er sikre på, at der er hændt Kim Wall noget skidt. Hun er ikke typen, som ikke lader høre fra sig i flere dage, hvis folk leder efter hende:

- Jeg har læst på nettet, at nogle spekulerer i, om hun gemmer sig med vilje. Det er utænkeligt, siger Sebastian Dahlin Lundbergh. 

- Noget er sket hende, og jeg håber inderligt, at politiet finder hende enten død eller levende. Hun har store planer for fremtiden, tilføjer Malin Franzén.

- Alle som ved ting, eller som har set noget, må kontakte politiet og fortælle alt, hvad de kan komme i tanke om. Hun skal findes, og vi håber, det bliver i live, slutter hun. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik