Kendt værtshus skodder sidste smøg - så klamt er ventilationsrøret

Kendt homobar har slukket den sidste smøg. Rygerne ender i porten.

Værtshuset Cosy Bar er en af Danmarks - og verdens - ældste homobarer.

Weekend efter weekend, nat efter nat, har baren i Studiestræde siden 1941 tiltrukket et stort antal gæster. Heteroseksuelle, homoseksuelle, biseksuelle - og alle mulige derimellem.

Rigtig mange af dem har haft en ting til fælles: Rygning.

quote Du kan ikke have en ikke-rygerbar, der stinker af gammelt værtshus.

Camilla Lantz, ejer, Cosy Bar

Og mens resten af Danmark bevægede sig mod et mere røgfrit miljø, så holdt Cosy Bar fast, og der blev røget natten igennem.

Men nu er det slut. Det fastslår Cosy Bars ejer, Camilla Lantz.

- Vi skriver altså 2019, og det er jo sært, at vi åbenbart ikke er oplyste nok til at vide bedre. Men nu skal det altså være. Vi vil gerne være en international bar, som også er populær blandt turister, og jeg bliver utroligt ked af det, når jeg ser dem gå fra stedet, fortæller Camillia Lantz og fortsætter:

- Alene før nytår havde vi 13 spaniere, som kom for at se det her sted, de havde hørt om - men de gik igen. Udlændingene kan ikke forstå, at der er sådan en laissez-faire holdning til den slags i København.

Så hun traf beslutningen. Hendes bar skulle være røgfri.

Og så udviklede det, der skulle have været en mindre ombygning, sig til noget langt større.

Ombygning

- Da jeg stod her 1. januar kiggede jeg mig omkring og indså, at den her ombygning kunne vi ikke klare på fire dage. Vi skal i bund med det her, og det bliver en ombygning af format, for du kan ikke have en ikke-ryger bar, der stinker af gammelt askebæger, forklarer hun.

Camilla Lantz er indehaver af Cosy Bar, som nu bliver ikke-ryger værtshus.
Camilla Lantz er indehaver af Cosy Bar, som nu bliver ikke-ryger værtshus.

Det var under det store renoveringsarbejde, ventilationsrørene blev afmonteret - og som det fremgår af billederne til artiklen her - bærer de præg af massiv rygning.

Camilla Lantz har fået en hel del negative reaktioner fra stamkunder, der har nydt, at de kunne ryge på Cosy Bar.

- Men for hver negativ har jeg fået 20 positive, siger hun og tilføjer, at tiden er moden til ændringen.

Det var den ikke, da hun forsøgte for få år siden.

Lækkert ser det ikke ud, når man åbner ventilationsanlægget på et værtshus, hvor der i den grad er blevet røget igennem.
Lækkert ser det ikke ud, når man åbner ventilationsanlægget på et værtshus, hvor der i den grad er blevet røget igennem.
Foto: Camilla Lantz

- Vi prøvede for fire år siden. Der er jo ikke nogen, der ryger privat mere, men nogle holder krampagtigt fast i, at det er en ret, de har, og dengang var der ballade, så jeg trak følehornene til mig.

Var ved at få KOL

Camilla Lantz er selv tidligere ryger, og har nat efter nat stået - også som ikke-ryger - bag baren. Før hende stod hendes mor, Britha, som tidligere ejede stedet. 

- Og hun har aldrig røget, men fik alligevel at vide af lægerne, at nu skulle hun passe på, for hun var ved at få KOL, fortæller Camilla Lantz.

Cosy Bar genåbner - som ikke-rygerbar - den 1. februar.

Rygeloven

Lov om røgfri miljøer, er en lov, som giver personer som færdes og opholder sig indendørs på arbejdspladser, og på skoler, uddannelsessteder, offentlige institutioner og restauranter et retskrav på ikke at blive udsat for passiv rygning.

 

Dermed må der ikke ryges uden for egentlige rygerum eller rygekabiner. 

 

Loven trådte i kraft  15. august 2007 - og den har en undtagelse, som en del værtshuse har benyttet sig af.

 

Undtagelsen siger, at hvis et værtshus har et serveringsareal på 40 kvadratmeter - eller derunder - så må der ryges. Undtagelsen har i øvrigt ført til en række meget kreative måder at regne serveringsarealet ud på.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik