Kedelig højsæson: Fiskeriforening advarer mod ulovlige garn

Oktober er måneden, hvor der bliver udsat ulovlige garn tæt ved vandløb.

Foto: Shutterstock

Højsæson er som oftest en god ting.

Om sommeren er det for eksempel højsæson for ishuse, sommerhusudlejning og åbne sportsvogne.

Ordet kan dog også have en anden, negativ klang.

Det er noget, vi har oplevet igennem mange år. Netop nu trækker havørrederne og aborrerne op i åen for at gyde.

John Østergaard, formand for Køge Sportsfiskeriforening

Det sker, når det sættes i forbindelse med kedelige statistikker som spritkørsel, skilsmisser - eller, som i dette tilfælde, ulovlige fiskegarn.

Netop nu er det nemlig sæson for, at der popper flere og flere garn op ved mundingerne ved af vandløbene i Køge, lyder det fra Køge Sportsfiskeriforening.

Læs også Ulovligt trawl: Minister vil have sorte bokse på fiskerbåde i Øresund

- Det er noget, vi har oplevet igennem mange år. Netop nu trækker havørrederne og aborrerne op i åen for at gyde, siger John Østergaard, der er formand for foreningen.

Flest garn langs fredet vandløb

Ifølge ham er det særligt ved Tryggevælde Å, de ulovlige garn dukker op.

Men garnene tager brakvandsaborrene, der er en del af den naturlige bestand i åen. Og de seneste års ulovlige fiskeri har allerede sat sine spor i åen, lyder det fra formanden.

- I Tryggevælde Å har der været gode forhold for at fiske brakvandsaborre. Det er der ikke længere på grund af det ulovlige garnfiskeri, siger John Østergaard, der samtidig påpeger, at aborren ikke er en nem fisk at fange for sportsfiskerne.

- Jeg har fisket ved kyst i 33 år, og jeg har kun fanget to aborrer - men rigtig mange havørreder. Aborrerne er slet ikke så tilgængelige for stangfiskerne, som de er for garnfiskerne.

Læs også Vandhuller ligner "katastrofeområde fra Afrika": Dyrene dør på stribe

Ingen stigning på landsplan

Hos Fiskerimoniteringscentret (FMC) genkender man problematikken, om end overfiskerikontrollør Jimmy Petersen ikke har tal nogen tal, der indikerer, at der skulle komme ekstra mange anmeldelser i løbet af efteråret.

- Vi modtager også anmeldelser, når der er folk, som opdager ulovlige garn. Men selvom der er sæson for det, ser jeg ikke en stigning på landsplan, siger Jimmy Petersen til TV 2 Lorry.

Læs også Sjællandske fjorde får topplacering: Har 35 forskellige fiskearter

- Det er nu, at laks og ørreder kommer op i vandløbene. Så selvfølgelig er det også nu, at det er mest givtigt, siger overfiskerikontrolløren og tilføjer:

- De trækker op for at gyde, og om foråret kommer ynglen ud af vandløbene. Men der er den lille. Når den så har vokset sig stor efter tre-fire år, så kommer den tilbage til det vandløb, den er opvokset i, for at gyde. Og det sker om efteråret.

Læs også Kommune forklarer: Derfor flyder døde fisk rundt i Køge

Fiskerikontrollen: Her er reglerne

Reglerne for garnfiskeri er ganske klare.

I udgangspunktet skal man 100 meter væk fra kysten, før man må sætte et garn, mens at afstanden lyder på 500 meter, hvis strækningen er fredet, som det gør sig gældende ved Tryggevælde Å.

Mange ved ikke, hvad der er hvad. Om det er et garn eller en ruse.

Jimmy Petersen, overfiskerikontrollør, FMC

Ifølge Jimmy Petersen oplever FMC dog mange anmeldelser om garn, som ikke viser sig at stemme overens med virkeligheden.

- Mange ved ikke, hvad der er hvad. Om det er et garn eller en ruse. Der er faktisk også mange lystfiskere, som tager fejl, siger han og tilføjer:

- Garn er defineret som et redskab, der er lavet til at fastholde fisken i netmaskerne, mens ruser bruges til at fange fisk i en netpose. Derfor har garn oftest større netmasker, end ruser har.

Hvis du har set et ulovligt opsat garn ved en å-udmunding, kan du kontakte Fiskeristyrelsens Døgnvagt eller indgive en anmeldelse online.

Havørreder er der masser af - også i Tryggevælde Å. I foråret var TV 2 Lorry med, da der blev udsat hele 15.000 små havørreder i Mølleåen nord for København. Her svømmede de mod havet for at blive til glæde for lystfiskerne, når er vokset til. Se udsættelsen i videoen herunder:

00:41

Foto: Den Sjællandske Grusbande / Presse

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik