KB-Hallen var underforsikret

Da KB-Hallen brændte i september 2011, havde Kjøbenhavns Boldklub endnu ikke fået tegnet en ny forsikring på bygningen, som tog højde for, at hallen var blevet fredet fire måneder før.

Derfor har KB kun fået udbetalt de godt 80 millioner kroner, som det vil koste at opføre en ny og moderne hal, af forsikringsselskabet. Og klubbens bestyrelsesformand vurderer over for Politiken onsdag, at det vil koste i omegnen af 250 millioner kroner at genopbygge hallen på en måde, så fredningsværdierne bevares.

»Det ulykkelige er, at hallen brænder på et tidspunkt, hvor vi ikke er opmærksomme på, at man skal ændre forsikringsbetingelserne, når bygningen er fredet.

Bestyrelsesformand: Var ikke klar over, man selv skulle ændre forsikring

Jeg var faktisk ikke klar over, at man selv skulle henvende sig til sit forsikringsselskab. Så vi har kun fået den sædvanlige godtgørelse til at genopføre en tilsvarende bygning i tidens materialer.

Og det er kun en tredjedel af, hvad det vil koste at renovere KB-Hallen, så fredningsværdierne bevares«, siger KB's bestyrelsesformand, Niels-Christian Holmstrøm, til Politiken.

En fredning af en bygning »kommer ikke som en overraskelse for ejeren«, fortæller områdedirektør i Kulturstyrelsen, Poul Bache. Beslutningen om en fredning bliver taget efter en høringsprocedure, hvor også ejeren har mulighed for at gøre indsigelser.

»Det bør nok heller ikke komme som en overraskelse, at bygningen skal forsikres på en ny måde, men det er også ganske usædvanligt uheldigt, at bygningen brænder, så kort tid efter at fredningen er sket.

Forsikringsselskab: Blev oplyst, at bygning var fredet, da skader skulle opgøres

Det er jo sådan set et af problemerne i denne her sag, at ejeren ikke har nået fuldt ud at tage konsekvenserne af den fredning, der var trådt i kraft«, siger han til Politiken.

Ifølge arkitekt i Kulturstyrelsen Maria Wedel Søe sender styrelsen en folder til ejeren af bygningen, når det er blevet besluttet at frede den. I pjecen står blandt andet, at det, at en bygning er fredet, »ikke i sig selv stiller særlige krav om forsikring«, men at det anbefales, at fredede bygninger forsikres forsvarligt.

Ifølge kommunikationschef i Topdanmark, Jens Langergaard, fik selskabet først oplyst, at KB-Hallen var blevet fredet, da de skulle skadeopgøre branden.

Efter 2 år er genopbygning stadig ikke igang

»Og derfor var der heller ikke tegnet en fredningsdækning, da bygningen brændte. Det er virkelig ærgerligt, at KB ikke fik givet den oplysning videre til os.

Hvis de havde gjort det, havde vi kunnet fortælle dem, at man kan tegne en fredningsdækning, men det er selvfølgelig en forsikring, der koster«, siger Topdanmarks kommunikationschef, der også oplyser, at selskabet har afregnet skaden med KB, som har fået penge til en ny hal efter »nutidsprincipper«.

Selv om det snart er to år siden, at KB-Hallen brændte, er genopbygningen stadig ikke begyndt.

Kulturstyrelsen vurderede i sidste uge, at fredningen af bygningen bør ophæves, da det »hverken er teknisk, sikkerhedsmæssigt eller økonomisk muligt at genoprette skaderne«. Det sidste blandt andet på grund af forsikringsforholdene, skriver Politiken.

Men Det Særlige Bygningssyn, der er statens rådgiver i sager om bygningsfredning, mener, at KB-Hallen skal bevare sin status som fredet.

Men det er ikke kun økonomiske årsager, der ligger bag Kulturstyrelsens forslag om at ophæve fredningen. Branden beskadigede nemlig betonkonstruktionerne i hallen i et omfang, så det ifølge styrelsen ikke vil være sikkerhedsmæssigt forsvarligt at genanvende dem.

Og da en genopbygning i givet fald skal ske helt fra grunden med nye materialer og efter moderne metoder, synes Kulturstyrelsen ikke, det er meningsfyldt at fastholde fredningen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik