Kasserede bøger skabte harme - nu kommer borgmester med forslag

Snart kan gamle bøger måske alligevel få nyt liv.

Forargelsen var så tyk, at man ville have kunnet skære skiver af den med en papirkniv. For bag Sundby Bibliotek i København opdagede en gruppe borgere forleden, at der stod en container, som var fuld af bøger. Mange af dem fejlede intet - men de var kasseret.

Og kort tid efter at sagen kom frem, blev der sat lås på containeren, for bøgerne skulle kasseres. Omtale af sagen førte til en livlig debat på TV 2 Lorrys Facebook-side, hvor mange af brugerne havde svært ved at se logikken i, at gode og populære bøger uden videre bliver smidt ud.

Københavns kultur- og fritidsborgmester, Mia Nyegaard (Rad.), sad og læste med i kommentarsporet til Lorrys opslag. Hun undrede sig også, og satte sig for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.

- Det er bibliotekerne selv, der vurderer, hvornår bøger skal kasseres. Men jeg kan da godt forstå, at folk er vrede over det. Det er sådan, at der skal være recirkulation i bogsamlingerne. Nye forfattere skal kunne komme ind på hylderne, og det duer ikke, at nye bøger drukner i samlingen. Men det er jo ikke det samme som, at det er en god idé at smide bøger ud, siger hun.

10.000 bøger kasseres hver måned

Problemet er ganske omfattende. Ifølge Mia Nyegaard er det cirka 10.000 bøger hver måned, der kasseres. Men hvis man i stedet skal sælge dem til borgerne for småbeløb, så vil det indebære et meget stort arbejde.

- Nu tænker jeg så over, om man vil kunne forsyne bøger, der skal kasseres med et stempel, så borgerne kan tage dem, og hvor stemplet fortæller, at de ikke er stjålet. Så kan bøgerne stå på biblioteket i en eller anden periode, og hvis de så ikke bliver taget, så skal de til genbrug, som man hele tiden har gjort, lyder det fra borgmesteren.

Den idé fremlægger hun, når kultur- og fritidsudvalget mødes i næste uge. Og i samme forbindelse mener Mia Nyegaard, at man også bør overveje, om der er grupper af borgere i hovedstaden, der vil kunne få gavn af bøgerne. Det kan for eksempel være psykisk sårbare personer, der gerne vil låne bøger, men som er bange for at låne, fordi de skal levere bogen tilbage på en bestemt dato. 

Endelig mener Mia Nyegaard også, at man  kan overveje, om nogle af kommunens ældre borgere kan få gavn af bøgerne.

Kultur- og fritidsudvalget mødes torsdag den 29. september.





Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik