Karen kom alvorligt til skade under ekstremløb: "Hvor var hjælpen?"

Under lørdagens Nordic Race i København kom 33-årige Karen Rousing slemt til skade i en forhindring. Hun kritiserer arrangørerne for ikke at yde nok hjælp.

Et grimt tredobbelt armbrud, hvor knoglen stak ud af armen.

Det var resultatet af Karen Rousings debut som ekstremløber, da hun i weekenden deltog i Nordic Race i København sammen med 5.000 andre løbere.

Nordic Race er et løb på fem kilometer, der udfordrer deltagerne på både hurtighed, styrke og teknik i forskellige forhindringer.

Én af dem viste sig af blive skæbnesvanger for den 33-årige fysioterapeut fra Gentofte.

Da hun skulle forcere forhindring nummer 17 godt halvejs i løbet, gik det galt.

Forhindringen hedder ”legless”, hvor man kun bruger armene til at holde fast i to metalstivere. Her skal man kæmpe sig ned i den modsatte ende, mens man er hævet godt en meter over jorden.

quote Man regner med, er at der så er noget mandskab klar til at hjælpe, hvis det går så galt, som det gjorde for mig

Karen Rousing

Men på et tidspunkt får Karen Rousing lænet overkroppen for langt frem og får på uheldig vis drejet armen så meget om, at den knækker fuldstændigt. I næste øjeblik ligger hun på jorden i enorme smerter. En knogle stikker ud af bagsiden af armen.

Overarmsknoglen er brækket i et tredelt spiralbrud, og Karen har fået opereret en metalplade og otte skruer ind i armen, som hun skal have siddende resten af sine dage.

Herunder kan du se, hvordan forhindringen ser ud.

Metalplade og otte skruer i overarmen

Fem dage efter sidder Karen Rousing derhjemme med gips på armen og undrer sig.

Artiklen fortsætter under billedet

Her kan man se metalskinnen, der er blevet opereret ind i Karen Rousings overarm.
Her kan man se metalskinnen, der er blevet opereret ind i Karen Rousings overarm.
Foto: Privatfoto

Det hun undrer sig over, er at hun ikke føler, hun fik noget hjælp fra arrangørerne af Nordic Race. Da uheldet skete, var der ikke en official, en medarbejder ved løbet, i nærheden, og efterfølgende mener hun ikke, at der blev taget godt nok hånd om den krisesituation, der opstod akut.

- Når man melder sig til sådan et ekstremløb, så er det med en vis risiko for, at der vil jo kunne gå ting galt. Det har jeg ligesom skrevet under på ved at melde mig til det. Jeg er i god form og har trænet op til løbet, og man kan komme til skade, og sådan er det.

- Men man regner med, at der så er noget mandskab klar til at hjælpe, hvis det går så galt, som det gjorde for mig, siger Karen Rousing til TV 2 Lorry.

Hvad er Nordic Race

Nordic Race er en fem kilometer lang forhindringsbane for alle. Forhindringerne varierer i udformning og karakter, og udfordrer deltagerne på både hurtighed, styrke og teknik.

 

Nordic Race blev stiftet i 2012, med det formål, at bringe OCR (Obstacle Course Racing) til Norden. Året efter blev der afviklet fem løb, fordelt rundt omkring i Danmark.

 

Nordic Race er både for eliteudøvere og almindelige motionister, der vil prøve sig selv af med et anderledes løb. I 2019 afvikles Nordic Race på Amager Strandpark, på Refshaleøen og i Hasle Bakker i Aarhus.

Official kørte sin vej

Men der var ikke meget hjælp at få fra løbets officials. Heldigvis var hendes veninder tæt på og iler til for at tage sig af Karen, hvis arm er helt slap og bløder meget fra det åbne brud, mens andre ringede efter en ambulance og ellers råbte efter hjælp.

- Min arm var brækket så voldsomt, og samaritterne skulle jo gerne være dem, der tog over, så det ikke var mine veninder, der skulle stå med det hele, mens det væltede forbi med andre deltagere. Vi er kede af, at vi ikke kunne få noget rigtigt hjælp. På et tidspunkt kommer der så en official forbi på en ATW, som ikke kunne hjælpe med andet end at tilbyde at ringe efter en ambulance og så give os noget vand, inden han bare kørte videre. Det virkede ikke som om, at han kunne tackle situationen, og man kan ikke forvente, at tilskuere og andre deltagere bare tager over og klarer den form for krisesituation, fortæller Karen Rousing.

Artiklen fortsætter under billedet

Karen Rousing brækkede venstre arm tre steder, da hun fik åbent armbrud under et ekstremløb i weekenden.
Karen Rousing brækkede venstre arm tre steder, da hun fik åbent armbrud under et ekstremløb i weekenden.
Foto: Privatfoto

- Der var i det hele taget kaos, fordi mange andre deltagere i løbet ikke havde lagt mærke til, at jeg lå der, så de hoppede nærmest over mig og min veninde, som sad og holdt min arm. Det undrer meget, at der ikke står en official og spærrer forhindringen af, så mine veninder ikke selv skulle råbe til de andre deltagere.

- Og hvis mine veninder tilfældigvis ikke havde stået lige ved den forhindring, så havde jeg været afhængig af andre tilskueres hjælp. Min arm var nærmest revet i stykker, og jeg tror, mange ville gå i panik, hvis de skulle hjælpe i en sådan en situation. Heldigvis havde mine veninder is i blodet, siger hun.

Efterlyser en klar plan

Der gik omkring 20 minutter, før ambulancen ankom. Den kørte med udrykning afsted mod Hvidovre Hospital.

Ovenpå det slemme uheld efterlyser Karen Rousing nu en klar plan fra arrangørernes side, når der sker en så stor ulykke som i lørdags.

- Vi fik at vide, at samaritterne ikke må forlade startområdet, og det, synes jeg, ikke giver mening. Det er jo ikke i målområdet, man kommer til skade, så det ville være rart, hvis der havde været bedre kommunikation, så en samarit kunne være kommet op til mig.

quote Havde Karen ligget alene, da vores official kom forbi, var han selvfølgelig ikke kørt videre.

Jonas Elming fra Nordic Race

- Og det lader til, at informationen slet ikke blev givet videre til samaritterne, for de vidste ikke, at en person var kommet slemt til skade, har mine veninder fået at vide, da de indsmurt i mit blod senere gik hen til målområdet.

Artiklen fortsætter under billedet

Karen Rousing er sygemeldt fra sit arbejde som fysioterapeut. Heldigvis var det ikke min højre arm, det gik ud over, siger hun med et grin.
Karen Rousing er sygemeldt fra sit arbejde som fysioterapeut. Heldigvis var det ikke min højre arm, det gik ud over, siger hun med et grin.
Foto: Privatfoto

Karen Rousing understreger, at det ikke skal fremstå som en kritik af selve løbet, og hun håber, at Nordic Race tager ved lære af hendes uheld og vil uddanne medarbejdere i at klare sådan en situation bedre.

Nordic Race: Der er ikke handlet forkert

Idémand og løbsarrangør bag Nordic Race hedder Jonas Elming, og han er ked af den oplevelse, som Karen Rousing oplevede i weekenden.

Men han mener grundlæggende ikke, at man kunne have gjort andet for at hjælpe den tilskadekomne, fortæller han til TV 2 Lorry.

Er personalet ikke uddannet til at klare krisesituationer?

- Vi har ikke selv noget personale, som kan varetage ulykker. Og derfor betaler vi for, at der kommer samaritter ud til vores arrangementer, som kan tage sig af de tilskadekomne. Men samaritterne kan ikke varetage en brækket arm eller en brækket ryg, men de er der til at håndtere forstuvninger og skrammer. Hvis der er nogen, der kommer alvorligt til skade, så skal de afsted med en ambulance så hurtigt som muligt. Samaritterne ville alligevel ikke kunne gøre andet end at ringe efter en ambulance.

Skulle den official, der kom forbi, ikke være blevet der for at hjælpe?

- Han har vurderet, at han ikke kunne gøre noget. Jeg kan sagtens forstå, at de har været i en forfærdelig situation, hvor der så kommer én og smider to flasker vand. Men vores official vurderede, at Karen havde mange om sig, der kunne holde og trøste hende til ambulancen kom, så han mente, at hans ressourcer var givet bedre ud et andet sted. Havde Karen ligget alene, da vores official kom forbi, var han selvfølgelig ikke kørt videre.

Samaritterne er kun i målområdet – hvorfor er de ikke ude på ruten?

- Vores opgave er at transportere tilskadekomne fra ruten og hen til samaritterne, og det gør vi selv, fordi vi har de her ATW’er, og fordi vores medarbejdere kender terrænet og derfor hurtigt kan finde rundt. Så det er en mere effektiv metode i forhold til, hvis samaritterne selv skulle ud på ruten.

I Karens tilfælde valgte man ikke at transportere hende til målområdet, da hun kom til skade ved en forhindring, der ligger ved siden af en stor rundkørsel. Man vurderede derfor, at ambulancen nemmere kunne komme hen til hende ad den vej.

Samaritterne ville i øvrigt skulle bruge 10-15 minutter på at komme ud til forhindringen nummer 17, hvor Karen lå.

Havde det ikke giver mening at lukke forhindringen, mens der lå en slemt tilskadekommen person på jorden?

- Som jeg har forstået det, så har der været utroligt mange mennesker omkring Karen, både hendes venner men også andre tilskuere og deltagere, som hjalp hende med at yde psykisk førstehjælp. Man kunne måske have lukket hele forhindringen, indtil Karen var blevet afhentet, men det var det eneste, som vi kunne have gjort anderledes i den situation, men jeg ved ikke, om det havde gjort det meget bedre for Karen.

Det er en dag, hvor der er 5.000 mennesker, der løber på ruten, og derudover er der 15.000 mennesker ved strandparken, så der er meget knald på. Vores medarbejder kunne måske have slået koldt vand i blodet og lavet rutemarkeringen om. Men jeg mener bestemt ikke, at der er handlet decideret forkert i den her situation.

Vil I ændre på sikkerhedsproceduren fremover?

- Vi går meget op i sikkerheden og sørger for at forhindringerne kan holde til belastningen, og vi har også alle de tilladelser, vi skal have. Vi har radio på alt vores crew, men vi vil se på, om vi fremover skal have flere flyvende hænder, for eksempel nogle officials på cykler, der er på kald, som kan være med til at yde den psykiske førstehjælp, som der var behov for i Karens tilfælde.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik