Karen gik på pension som 75-årig - og blev læsetante

Læsetanter og -onkler er blevet populære gæster på mange skoler i vores område. De hjælper børnene med at få greb om kunsten at læse.

En gang om ugen banker Karen Christoffersen på hos 3.A på Skolen på La Cours Vej på Frederiksberg. Her henter hun et, to eller tre børn, der i en time skal læse sammen med hende. 

quote Det er altid godt at have fat i børn, for de er kvikke, klare, direkte, og så er det også en måde at holde sig i gang på.

Karen Christoffersen, pensionist og læsetante

Hun er en såkaldt læsetante, der hjælper børnene med læsningen. Hun læser højt, forklarer svære ord og lytter og hjælper, når børnene læser op.

Hun startede som læsetante, efter hun gik på pension for to år siden som 75-årig efter en lang årrække som advokatsekretær. 

Hun holder meget af sin nye tjans.

- Det er altid godt at have fat i børn, for de er kvikke, klare, direkte, og så er det også en måde at holde sig i gang på, siger Karen Christoffersen, eller "Stoffer", som børnene kalder hende, for det er hendes læsetantenavn. 

Et succesfuld ordning

Det er Ældre Sagen, der står bag ordningen med læsetanterne, og som godkender de ældre, der gerne vil være læsetanter og -onkler. 

Ordningen startede i 2013 i Gentofte, og det er en ordning i vækst, fortæller Ældre Sagen. Nu har den bredt sig til 13 kommuner i vores område.

Tallene i faktaboksen dækker dog ikke kun over læsetanter - de inkluderer alle de ældre, der er frivillige via Ældre Sagen i en skole eller børnehave. 

Lokalafdeling og antal

Amager - 11
Brøndby - 9
Frederiksberg - 25
Gentofte - 16
Glostrup - 1
Helsingør - 9
Høje-Taastrup - 7 
Ishøj - 7
København City - 13
Rudersdal - 16
Rødovre - 3
Slangerup - 4
Tårnby - 19
Vallensbæk - 39
Østerbro - 42


Fakta fra Ældre Sagen

Skolen på La Cours Vej har været med i ordningen i snart to år. Lige nu har de fem læsetanter og en læseonkel, men der er to mere på vej, for både børn og voksne er glade for ordningen. 

- Til at starte med havde vi måske tænkt, at det skulle være for børn, der i særlig grad havde brug for et ekstra læseløft, men vi har faktisk udvidet det lidt til at sige, at det også kan være børn, der bare har brug for lidt ekstra nærvær i en periode, forklarer Mette Baden Henriksen, der er læsevejleder på Skolen på La Cours Vej. 

Det er klasselæreren, der vælger, hvilke børn, der skal være med. 

Skoleleder Irene Hastrup ser det som et vigtig aspekt, at en skole spiller sammen med lokalområdet og for eksempel besøger det lokale plejehjem eller lignende, for hun ser mødet som en stor fordel for alle parter. 

- Uddannelse er jo noget med at læse, skrive eller regne - men dannelsesdelen, der får de altså noget særligt med, når de sidder med sådan en ældre, tante eller onkel. Det der nærvær, man som barn oplever, at man også kan få fra et menneske, som man ikke kender, det er guld værd, siger Irene Hastrup.

Lærer mange nye ord

Hver gang tager Karen Christoffersen en bunke bøger med - både nye bøger og bøger fra hendes egen barndom.

quote Nogle gange så kan hun vise en bog, hun har, hvor der er nogle gammeldags, krøllede bogstaver.

Noah Bjarnø Rosen, i 3.A, Skolen på La Cours Vej

- Jeg har bøger, der tiltaler pigerne, f.eks. billedbogen om en ægte komtesse på Lolland, med fine billeder med lyserødt på. Det er for pigerne - piraterne er for drengene, siger Karen Christoffersen.

Hun præsenterer børnene for mange nye ord, som de taler om, hvad betyder, og så viser hun dem de bøger, hun selv brugte, da hun skulle lære at læse. 

- Nogle gange så kan hun vise en bog, hun har, hvor der er nogle gammeldags, krøllede bogstaver, og hvor hun kan vise, hvad det er for et rigtigt bogstav. Det er ret hyggeligt, synes jeg, siger Noah Bjarnø Rosen, der går i 3.A og jævnligt læser med Karen Christoffersen.

Er en skole eller børnehave interesseret i ordningen, så skal man kontakte sin lokalafdeling af Ældresagen. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik