Kapsejladsen Sjælland Rundt i store problemer

Den traditionsrige kapsejlads "Sjælland Rundt" risikerer nu at forsvinde.

Når starten på den traditionsrige kapsejlads Sjælland Rundt går den 13. juni, kan det meget nemt være for sidste gang.

Efter 66 år, hvor Helsingør Amatør Sejlklub hvert år siden 1947 har arrangeret dét, der i mellemtiden har været verdens største kapsejlads, da succeen havde sine velmagtsdage, er dette års antal af tilmeldte både på kun 22. Dog kan deltagerantallet nå at stige, før tilmeldingsfristen udløber i morgen, fredag den 7. juni.

Et antal, der for klubben er så skuffende, så formand og dette års kapsejlads-kaptajn, Kim Dragstrup, ikke lægger skjul på, at der snart kan blive sat et punktum. Deltagerantallet har i mange år været støt dalende.

Kapsejladsen er blevet for lang for mange

- Det er sørgeligt. Når vi de sidste par år har talt om at nedlægge kapsejladsen, er der mange, der har sagt, at det må vi ikke, at det er en fantastisk dejlig sejlads og at de kommer med. Men jeg tror, at sejlerne tænker på de sejl-minder, der er fantastiske, for de kommer jo ikke selv mere. Kapsejladsen er blevet for lang for mange. Nogle er blevet for gamle til den type sejlads og de professionelle deltager ikke i denne sejlads. De har ikke noget, de skal bevise i denne sammenhæng. De sejler nogle andre store kapsejladser rundt omkring i verden, siger Kim Dragstrup.

I 1947, da sejladsen blev skudt af første gang, var der 12 deltagende både. Hvis deltagerantallet igen når så langt ned, så bliver Sjælland Rundt helt klart historie.

- Så er det latterligt at fortsætte. Så tror jeg, vi skal sige, at ringen er sluttet, som Kim Dragstrup udtrykker det.

Tabte to generationer af kølbådssejlere i 80-erne

Han forklarer, at det var i krisen, der ramte Danmark i 1980?erne, der i dag har været en stærkt medvirkende årsag til, at der er så lille interesse omkring den store kapsejlads rundt om Sjælland.

- I 80?erne tabte vi her i landet to generationer af kølbåds-sejlere. Folk havde ikke råd til at købe båd mere og samtidigt kom der andre sportsgrene som golf ind. Det kan tydeligt mærkes. De kølbådssejlere, der findes nu, er grå i toppen, fordi der ikke er kommet ret mange nye til.

Kim Dragstrup ser dog flere tegn på, at den udvikling er ved at vende. I Helsingør Amatør Sejlklub, ligesom i flere andre sejlklubber landet over, er der god gang i juniorafdelingerne.

- Der er mange lovende børn og unge og også internationalt gør vi os godt gældende i jollesejladser. Et stort jollestævne i Kerteminde trækker op til 650 joller, så jeg tror, udviklingen er på vej til at vende, mener årets Sjælland Rundt-kaptajn.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik