Historisk kanal tørlagt - men det er ikke på grund af tørke

Kanalen i Frederiksværk blev tirsdag tømt for vand, så der kunne samles affald op.

Et noget usædvanligt syn mødte borgere i Frederiksværk, der tirsdag passerede byens 300 år gamle kanal.

Den var nemlig tømt for vand.

Årsagen var dog ikke, at det varme vejr på rekordtid havde fået det kunstigt anlagte vandløb til at tørre ind. Derimod bruge frivillige tirsdagen på at rense kanalen for affald.

Bag opsamlingen stod Halsnæs Kommune, Naturstyrelsen Nordsjælland samt den frivillige forening Halsnæs Affaldshelte.

- Det gik rigtig godt, ikke mindst takket været vores affaldshelte og kommunens nyttejobbere, der hjalp til. Vi fik fisket 11 cykler, en hel del vejskilte og et ret stort antal flasker op af kanalen, så det er jo positivt, siger Ole Andersen, der er skovfoged hos Naturstyrelsen Nordsjælland.

Fotos fra Halsnæs Affaldshelte viser nogle af de sager, der blev hentet op fra kanlen.
Fotos fra Halsnæs Affaldshelte viser nogle af de sager, der blev hentet op fra kanlen.
Foto: Halnæs Affaldshelte

Tidligt eksempel på klimasikring fylder 300

Baggrunden for affaldsopsamlingen er, forklarer Ole Andersen, at Kanalen i Frederiksværk i år kan fejre 300 års jubilæum.

Derfor er det et ønske fra kommunens såvel som Naturstyrelsens side, at kanalen er i pæn forfatning ved jubilæumsfesten den 7. september.

- Det var et tidligt eksempel på klimasikring. Der var store problemer med oversvømmelse fra Arresø, og derfor klagede borgerne til kongen, som så indvilligede i at lade kanalen udgrave ud til Roskilde Fjord. Det tog tre år at udgrave kanalen, som stod færdig i 1719, siger Ole Andersen fra Naturstyrelsen.

Senere kom vandkraftværket i Kanalen til at danne et vigtigt grundlag for industribyen Frederiksværk, der blev grundlagt i 1756.

Efter endt skraldeopsamling blev kanalen igen fyldt med vand, så vandspejlet onsdag er tilbage i noget nær normalt niveau.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik