Foto: TV 2 Lorry - arkiv

Kampen mod luftforurening giver ny luftforurening

Forskere fra Københavns Universitet kan konkludere at når vi kæmper de skadelige NOx, partikler ned, så opstår der ny forurening, kaldet VOC.

Kampen mod de sundhedsskadelige kvælstofilter, også kendt som NOx’er, har ført til et kraftigt fald i luftens indhold af disse stoffer i storbyerne. Men ny forskning viser at det kan være med til at forstærke en anden type luftforurening, som også er sundhedsskadelig.

Det er konklusionen i en videnskabelig artikel udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet og universitetet Caltech i Californien. Det skriver Politiken.

Derfor skal vi til at regulere nogle af de stoffer, som er involveret i processen, mener en af artiklens hovedforfattere, Henrik Kjærgaard, der er professor i fysisk kemi ved Kemisk Institut ved Københavns Universitet. For luftforurening er hvert år skyld i cirka 3.600 dødsfald i Danmark. 

04:13

Oslo indførte dieselforbud i januar 2017. Diesel-forbuddet i den norske hovedstad skyldes nogle bestemte luftforhold i Norge, men har alligevel fået debatten til at blusse op igen her i København.

Luk video

Overset forurening skal bekæmpes

Fjerner man luftens indhold af NOx’er , starter en kemisk proces, som omdanner flygtige kulbrinter (VOC’er) til en anden type sundhedsbelastende stoffer - til skadelige partikler. Denne proces foregår meget hurtigere end hidtil antaget.

- Det er kemi, som ikke findes i nogen af de eksisterende modeller, siger Henrik Kjærgaard.

Han understreger overfor Politiken, at resultaterne ikke er et argument for at standse indsatsen mod NOx’erne, som især stammer fra trafik.

- Vi bliver nødt til også at regulere VOC’erne. De stammer fra biler, men også fra opløsningsmidler, totaktsmotorer som græsslåmaskiner og andre ting, vi bruger i vores hjem, og som er meget mindre reguleret end bilernes forurening, siger Henrik Kjærgaard.

Han og hans amerikanske kolleger venter, at koncentrationen af NOx i storbyerne vil blive halveret i løbet af de næste fem-syv år. Det vil sætte fart i processen og føre til øget dannelse af partikler fra VOC’er. 

02:18

Voldsom forurening fra krydstogtsskibe på Østerbro. Foto: TV2 Lorry - arkiv

Luk video

Luftforurening i Danmark

Luftforurening er skyld i 3.580 dødsfald og 3,5 millioner sygedage om året i Danmark. Omkring en fjerdedel af luftforureningen over Danmark kommer fra danske kilder. Resten kommer fra kilder i udlandet samt international skibsfart (12 procent).
Blandt de danske kilder er brændeovne og trafik de store syndere. Trafikken er hovedkilde til NOx-forureningen.

Kilder: Miljøstyrelsen og Miljø og Sundhed