Kampen for Amager Fælled koster populært tilskud til grønne gårdhaver

Den alternative løsning til byggeriet på Amager Fælled indbragte ikke nok penge. Derfor sparer man nu på renoveringen af gårdhaver.

Alle københavnere skal have mulighed for at bo i nærheden af et grønt område, for grønt er godt for både krop og sjæl og giver livskvalitet til alle uanset alder.

Det mener man i Københavns Kommune, hvorfor man giver tilskud til renoveringer af baggårde. 

Siden 2010 har man således givet penge til 51 fælles gårdhaver, og lige nu står 22 boligkarréer på venteliste til et tilskud, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen til TV 2 Lorry. 

De mange beboere skal dog ikke sætte næsen alt for højt op efter at modtage en større pose penge i nær fremtid.

Man har nemlig besluttet at spare på ordningen for at skaffe penge til By & Havn i forbindelse med byggeriet på Amager Fælled. 

Det fremgår af budgetaftalen, som blev vedtaget 7. september, erfarer TV 2 Lorry.

Flere hundrede baggårde kan bruge et løft

Byggeriet på fælleden skal sikre betalingen af Københavns metro, men projektet mødte store protester.

For at redde den del af naturområdet, som man kalder 'Strandengen', har man derfor i stedet besluttet at bygge på campingarealet, ligesom man er blevet nødt til at bygge tre andre steder på Amager. 

De fire byggefelter kan ikke indbringe de påkrævede 1,3 milliarder kroner til By & Havn, hvorfor kommunen nu selv må hive 50 millioner kroner op af lommen. 

Det fremgår af den endelige budgetaftale.

Derfor reducerer man nu tilskuddet til grønne gårdrenoveringer i de kommende fire år.

Forvaltningen har ellers på baggrund af en gennemgang af kort over København vurderet, at der fortsat er mellem 300 og 400 karréer, der kunne trænge til en fornyelse. 

Borgmester peger fingre ad røde venner

Alternativet og Enhedslisten valgte at stå uden for forhandlingerne, da man slet ikke ville være med til at røre ved Amager Fælled. 

Af samme grund har teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (Enhedslisten) ikke været med til at tage beslutningen, der berører hendes område. 

I en mail skriver hun til TV 2 Lorry, at hun er ærgerlig:

- I København har vi bydele og mennesker, der ikke mærker opsvinget, fordi de står uden for arbejdsmarkedet eller er ramt af sociale problemer. Derfor er det forkert at give til et erhvervsliv, der allerede oplever gyldne tider, når det sker ved at skære i arbejdet med at løfte socialt udsatte borgere og byområder, udtaler hun. 

Borgmesteren langer ligeledes ud efter de to tilbageværende røde partier under årets budgetforhandlinger:

- Tidligere har Socialdemokraterne og SF på Christiansborg været med til at skære dybt i støtten til byfornyelsen og arbejdet med at løfte vores udsatte byområder. Nu har denne uheldige højredrejning desværre også ramt de to partier i København. Det er stærkt beklageligt, skriver hun. 

Siden 2010 har Københavns Kommune givet tilskud til 51 gårdhaver. Målet er, at alle københavnere skal have adgang til grønne udendørsarealer.
Siden 2010 har Københavns Kommune givet tilskud til 51 gårdhaver. Målet er, at alle københavnere skal have adgang til grønne udendørsarealer.
Foto: Morten Juhl - Ritzau & Scanpix

S og K: SF bærer ansvaret 

TV 2 Lorry har været i kontakt med Socialdemokratiet, som henviser til, at det var SF's idé at beskære tilskuddet til de grønne gårdhaver. 

Og samme melding kommer fra De Konservatives Jakob Næsager: 

- Men det var ikke svært at overtale os til at skrive under, siger han glad. 

- SF ville have en aftale, hvor man byggede så lidt som muligt på Amager Fælled. Så måtte man jo finde pengene andre steder. Vi synes gårdrenoveringer er en privat opgave og udgift. Lejlighederne stiger i pris, og det skal skatteyderne ikke betale for, siger han. 

Og det er faktisk forklaringen, lyder det fra SF's medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Klaus Mygind. 

Han understreger dog, at det ikke var et decideret ønske at mindske tilskuddet - men et resultat af forhandlinger.

SF: Gårdhaverne kan vi hjælpe i fremtiden

- Punkt ét. Det var faktisk vores idé, at vi fandt pengene til at begrænse byggeriet på Amager Fælled fra kommunens egne kasser. Det kunne vi så ikke få igennem, for det ønskede ingen andre partier, siger Klaus Mygind. 

- Så var der så den indvending mod gårdhaverne, at renoveringerne er med til at øge værdien for ejerboligerne, så på den måde kunne man argumentere for, at vi godt kunne sætte beløbet ned her, tilføjer han. 

Men kan du forstå, at man undrer sig over, at man beskærer et grønt område for at frede et andet grønt område?

Ja, det er da klart, men der vurderede vi, at det var vigtigt i situationen. Når vi begrænser byggeriet på Amager Fælled, så er det jo en beslutning, som skal tages her og nu. Når man først har bygget et hus, så skal det stå der i flere hundrede år. Gårdhaverne kan vi jo skele til efterfølgende, siger Klaus Mygind. 

Sådan får man støtte til sin gårdhave

Hidtil har Københavns Kommune støttet 7 til 8 baggårde hvert år. Fremover vil det være langt færre. 

Man kan læse mere om, hvordan man kommer i betragtning på kk.dk/gaardhaver.

Før man kan komme på venteliste, er der tre ting, der skal opfyldes:
  • Jeres karré skal udgøre mere end en matrikel.
  • Jeres gård har ikke tidligere fået støtte.
  • En fagperson fra kommunen vil komme ud og vurdere jeres behov.

Amager Fælled kostede røde mandater

Klaus Mygind tilføjer, at SF godt kunne bruge de 17 mandater ekstra, som det havde givet, hvis Enhedslisten og Alternativet var gået med i forhandlingerne. 

- Det er vigtigt at bruge alle kræfterne politisk, når det handler om et byggeri, for det kan ikke laves om, hvis man lader andre bestemme. Derfor gik vi ind til forhandlingerne, selvom vi godt vidste, at vi ikke kunne få det, som vi ønskede, siger han. 

Kampen for bevarelsen af Amager Fælled endte med at være afgørende for udfaldet af årets fordeling af penge i København. 

TV 2 Lorry kunne ligeledes forleden dag fortælle, at den misvedligeholdte Nørrebro Station blev forbigået under budgetforhandlingerne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik