Kærlighed i luften: Her kan du opleve de brunstige brøl

Det er parringstid for kronhjortene - og netop nu er der rig mulighed for at høre deres dybe brøl i Jægersborg Dyrehave.

Det er den tid på året, hvor vinden skifter, aftenerne bliver mørkere, og sommeren går på hæld.

Det er også den tid på året, hvor kronhjortenes parringstid starter, der kaldes for brunst.

Her søger hinderne hen til den stærkeste hjort, der brøler meget i brunstperioden, både for at tiltrække hinderne og skræmme andre hjorte væk fra sit harem. 

Og lige nu er et af de bedste steder i Danmark at høre kronhjortenes brunstige brøl Jægersborg Dyrehave i Kongens Lyngby.

- Kronhjortenes brunst er et mægtigt skuespil, som giver mulighed for nogle helt enestående oplevelser, siger Torben Christiansen, som er skovfoged i Naturstyrelsen. 

- De store hjorte samler sig et harem af hinder. De etablerer et brunstområde, hvor de holder alle de andre hjorte væk, blandt andet ved at brøle og vise, hvor imponerende de er. 

Naturstyrelsen: "Vær forsigtig og respektfuld"

Hjortene vejer mellem 250 og 300 kilo og har et stort gevir med syleskarpe ender på - et kampvåben, man skal have respekt for, lyder det fra Torben Christiansen.

- Heldigvis er hjortene ikke aggressive over for mennesker under normale omstændigheder, men man skal virkelig respektere, at de skal have plads, siger han. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det er parringstid for kronhjortene - og netop nu er der rig mulighed for at høre deres dybe brøl i Jægersborg Dyrehave.

Hvis du har planer om at tage ud i den efterårsfarvede dyrehave og opleve krondyrene i brunst, har Naturstyrelsen derfor to gode råd: Bevæg dig forsigtigt og hold respektfuld afstand til de store dyr. 

- Her i brunsttiden skal man blive på vejene, når man er i nærheden af kronvildt. Hvis man forsøger at komme tæt på dyrene, så de går væk, forstyrrer man brunsten, lyder det fra Torben Christiansen. 

Kronhjortenes brunst

  • Hundyrene er kun i brunst ét døgn, hvor hjorten parrer sig mange gange med hinden. 
  • Den stærkeste kronhjort samler en hel flok hinder omkring sig, så den kan springe på hinden, når der er chance for bedækning. Hvis den misser, er der andre i flokken, den kan bedække.
  • De øvrige hjorte ses ofte i nærheden af kronhjortens flok af hunner. I ly af mørket prøver de at nærme sig for at udfordre hjorten og stjæle nogle af hans hunner.
  • Hvis hjortene er nogenlunde lige stærke, kan de komme i egentlig kamp, hvor man kan høre en høj klang, når gevirerne støder sammen.
Kilde: Naturstyrelsen

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik