Kæmpeprojekt: Her skyder Danmarks formentligt dyreste skolebyggeri op

Den suverænt dyreste post på Københavns Kommunes budget for 2020 bliver et stort skoleprojekt til 900 millioner kroner.

I det enorme regneark, der opgør Københavns Kommune indtægter og udgifter for 2020, skiller linje 29 sig ud. 

I hvert fald målt på antallet af millioner, politikerne har valgt at bruge på dette ene projekt.

Cirka 900 millioner kroner er der således i alt sat af til at bygge og drive en ny folkeskole på Hannemanns Allé - lige ved Royal Arena - i Ørestad, oplyser Københavns Kommune.

Med i prisen følger også en helt ny svømmehal, idrætshal, madskole, kommunal fritidsordning og fritids- og juniorklub. Det kunne børne- og ungeborgmester, Jesper Christensen (S), for nylig fortælle i forbindelse med offentliggørelsen af det nye budget.

- Det er en overordentlig glædelig nyhed for borgerne i Ørestad, sagde han. 

Her er den præcise placering for den nye skole i Ørestad, der altså bliver nabo til Royal Arena. 
Her er den præcise placering for den nye skole i Ørestad, der altså bliver nabo til Royal Arena. 
Foto: Københavns Kommune

Færdig i 2023

Ifølge flere politikere på Københavns Rådhus, som TV 2 Lorry har talt med, er der tale om Danmarks til dato dyreste skolebyggeri. Det hænger blandt andet sammen med, at det er dyrt at købe byggegrunde i København. 

Skole til 900 millioner kroner

  • Københavns Kommune bruger i alt cirka 3,2 milliarder kroner i budgettet for 2020. 
  • Cirka 900 millioner går til den nye skole på Hannemanns Allé.
  • Skolen, idrætshallen og madskole koster 549 millioner kroner.
  • Svømmehallen koster 222 millioner kroner og vil indeholde et 25-meters bassin til konkurrencer, et varmtvandsbassin, et undervisnings- og legebassin og en tilskuertribune.
  • Desuden sættes der penge af til genhusning, leje af pavilloner, tidlig opstart af skolen og udvendigt vedligehold af skolen samt drift af idrætshal og svømmehal.
  • Idrætshallen får en springprofil med flere springgrave, trampoliner og øvrige elementer til springaktiviteter. Derudover vil der være mulighed for idrætsaktiviteter som basket, badminton, dans, rytmik og kortbanehåndbold.

 

Kilde: Københavns Kommune

Samtidig er København én af de eneste kommuner i landet, der har behov for at bygge nye skoler på grund af massiv befolkningstilvækst. Og med den generelle prisudvikling og nye krav til folkeskoler, vil det nyeste skolebyggeri i byen på den måde som regel ofte overgå den næstnyeste skole som landets dyreste, lyder forklaringen. 

Skolen skal stå færdig i 2023, og til den tid kan alle borgere i Ørestad se frem til at benytte sig af skolens svømme- og idrætshal efter skoletid. Det sker for at imødekomme det stigende behov for fritidsfaciliteter. 

Stigende børnetal

At der overhovedet skal bygges en skole på Hannemanns Allé, skyldes at Kalvebod Fælled Skole og Ørestad Skole ikke længere har plads til de stadigt flere børn i Ørestad.

Det har påkaldt sig politisk bevågenhed, siger Socialdemokratiets børne- og ungdomsordfører, Sofie Seidenfaden.

- Vi skal som kommune sørge for, at børnefamilier har mulighed for at sætte deres børn i en folkeskole tæt på der, hvor de bor, siger Sofie Seidenfarden til TV 2 Lorry.

Nyt behov for folkeskole i Ørestad i 2027

København vokser med over 1.000 børn om året, og der skal bygges op mod 10-15 nye skoler over de næste 20-25 år, oplyser ressourcedirektør i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Nicolai Kragh Petersen, til TV 2 Lorry:


"Når vi laver prognoser, sker det på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, og den udvikling der er i det givne byområde. I det her tilfælde er det Ørestad, og der bygges mange boliger. Og så kigger vi ind i, hvornår der igen opstår behov for en ny skole. Det er der ifølge vores prognoser igen omkring år 2027, hvor vi forventer at have bygget en ny skole i forbindelse med det nye kvarter ved Vejlands Allé."

 

"Der er i øjeblikket pres på kapaciteten i Ørestad. Det er også derfor, at vi laver tidlig opstart for eleverne i skolen på Hannemanns Allé, hvor 0. klasserne starter i andre lokaler, mens skolen bygges færdig. Det er den model, vi bruger mange steder."

Det er et såkaldt funktionsprogram, der sætter rammerne for, hvad nye skoler i København skal indeholde, afhængig af hvor mange spor, der skal bygges.

Sofie Seidenfarden, hvorfor koster projektet hele 900 millioner kroner?

- Man skal se det som en skole i sammenhæng med en svømmehal, en idrætshal og fritidsklub. Den fungerer både som skole og et sted, hvor beboerne i Ørestad kan dyrke fritidsaktiviteter. Ser man isoleret på byggeriet af skolen, er det ikke dyrere end de øvrige skoler, der bygges i København. Vi vil i højere grad forsøge at sætte funktioner sammen i København, og så løber det op og bliver mange penge, siger Sofie Seidenfarden. 

Nye skolebyggerier i København

Kalvebod Fælled Skole, København (nomineret til Årets skolebyggeri 2018)
Areal: Bygning: 11.550 m2, tagterrasse: 970 m2, udearealer: 9.500 m2
Anlægssum: Ca. 400 mio. kr.
 
Skolen i Sydhavnen, København (kåret til Årets skolebyggeri 2015)
Areal: 10.500 m2
Anlægssum: Ca. 200 mio. kr.
 
Grøndalsvængets Skole, København NV (nomineret til Årets skolebyggeri 2019)
Type: Ombygning, renovering og udvidelse med nybyggeri
Areal: 5.150 m² nybyggeri, 5.900 m² renovering og 10.000 m² udearealer
Anlægssum: 188 mio. kr.
 
Holbergskolen, København NV (kåret til Årets skolebyggeri 2019)

Type: Helhedsrenovering
Areal: 9.500 m²
Anlægssum: 82 mio. kr.


Kilde: Nohrcon, uafhængig virksomhed, der blandt andet udbyder kurser om offentligt byggeri. Står bag prisen 'Årets skolebyggeri'.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik