Bøder og begrænsninger: Sådan håndterer andre byer Airbnb

Bøder på op til 750.000 kroner er hvad man risikerer, hvis man udlejer sin bolig via Airbnb i Berlin. Få overblikket over hvordan andre byer gør her.

Mens København overvejer at lægge et loft over den populære feriebolig-udlejningstjeneste Airbnb, har en stribe andre storbyer i Europa og resten af verden allerede vedtaget forskellige restriktioner på længden af udlejningerne, ligesom der også vanker bøder, hvis man overtræder reglerne. Flere steder er det sket i samarbejde med Airbnb selv. 

Amsterdam

Man må maksimalt udleje hele sin bolig 60 dage om året. Den eneste undtagelse er, hvis der kun er tale om et værelse. Det er op til Airbnb at kontrollere, at loftet ikke overskrides. Airbnb har indvilget i at indføre en nabo-funktion, hvor naboer til Airbnb-gæster kan klage over eventuelle gener, ligesom siden også indførte en begrænsning på fire personer pr. lejlighed.

London

Den britiske hovedstad er en af de store byer på Airbnb med cirka 40.000 boliger til leje. Man må maksimalt udleje hele sin bolig i 90 dage årligt. Derudover kræver det en særlig tilladelse. Det er op til Airbnb at kontrollere, at loftet ikke overskrides.

Berlin

Det er ikke tilladt at leje en lejlighed ud for en periode under to måneder. Man må gerne udleje et værelse til turister, men det kræver, at man selv bor i lejligheden. Overtrædelser af reglerne kan føre til bødestraf på op til 744.000 kroner.

Barcelona

Kun ved forudgående tilladelse må man leje sin bolig ud. De fleste områder i byen er der i øjeblikket et forbud mod udlejning. Der føres kontrol med om reglerne overholdes – og overtrædelser straffes med bøder op til 500.000 kroner. Bystyret har desuden givet en bøde på 4,461 millioner kroner for at markedsføre boliger, hvor ejerne ikke havde tilladelserne i orden.

Paris

I den franske hovedstad udlejer op mod 60.000 private deres bolig via Airbnb. Ifølge den nationale lovgivning må man maksimalt udleje sin bolig 120 dage om året med mindre man har fået en særlig tilladelse. Hvis man vil udleje sin feriebolig, skal man uanset hvad have tilladelse først. Bøderne for overtrædelse af reglerne er på op til knap 190.000 kroner. 

New York

Man må ikke udleje sin bolig i mindre end 30 dage, dog må man gerne udleje et værelse i en bolig, så længe man også selv bor i boligen. Samtidig er det ulovligt at annoncere sin bolig via platforme som Airbnb. Alligevel har Airbnb omkring 46.000 boliger i New York. Bryder man loven, risikerer man at få en bøde på op til 48.700 kroner – bøderne stiger, hvis man bryder reglerne flere gange.

San Fransisco

Værter skal registreres og have en licens til at udleje boligen. Hvis man ikke selv bor i boligen, må man højst leje den ud i 90 dage. Airbnb skal tjekke, at udlejerne har licens til at udleje. Da San Fransiscos bystyre vedtog reglerne tidligere på året, anslog man, at halvdelen af byens Airbnb-udlejere ville forsvinde som følge af reglerne. Straffen for ikke at registrere sig er op til 7.500 kroner om dagen.

Kilder: USA Today, Paris Property Group, The Guardian, Dutch News, Phys.org og Politiken. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik