Kæmpe underskud i region kan føre til store sygehusbesparelser

Region Sjælland har underskud. Det kommer til at betyde store besparelser i form af afskedigelser på regionens sygehuse, medmindre regeringen kommer til undsætning.

Pengekisten er læk i de danske regionener.

Næste år er der udsigt til et budgetunderskud på 245 millioner kroner alene i Region Sjælland.

Og det gebommerlige minus kommer til at gå ud over patienterne og regionens ansatte, hvis ikke regeringen kommer til undsætning med en klækkelig pose penge.

Sådan lyder beskeden fra regionsrådsformanden, der sender SOS-signal af sted til Christiansborg.

Hvis ikke regeringen finder penge til regionen, er udsigterne dystre: Regionen må i så fald være nødt til at udføre besparelser ved at afskedige personel på sygehusene.

- Det vil være katastrofalt. Det vil gå ud over patienterne, for vi vil ikke længere kunne tilbyde den kvalitet og service, som vi leverer nu. Det vil betyde for lidt tid til patienterne, færre undersøgelser, længere ventetider, et presset arbejdsmiljø og øget risiko for fejl, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland i en pressemeddelelse.

- Det er ikke den kurs, som vi skal sende det danske sundhedsvæsen ind på. Det er regeringens og sundhedsministerens ansvar, at vi nu får vendt udviklingen. Ellers havner vi i en situation, som bliver helt uoverskuelig.

Ifølge regionsrådsformanden skyldes det store underskud blandt andet, at regionen har haft stigende udgifter til stadigt dyrere sygehusmedicin.

Og selvom formanden anerkender, at sundhedsvæsenet aldrig har fået flere penge end nu, så er det stadig langt fra tilstrækkeligt til at dække de stigende omkostninger og behandlingen af flere patienter.

- Det er dybt problematisk, at regeringen ikke dækker regionernes stigende udgifter, siger Heino Knudsen.

- Nu står vi et sted, hvor smertetærsklen er nået. Vores medarbejdere løber rigtig stærkt og yder en fantastisk indsats hver dag. Men vi kan ikke længere kun effektivisere os ud af de økonomiske udfordringer. Vi har ikke en mirakelskrue, som vi kan blive ved at justere på - ikke i det tempo, som udgifter og efterspørgsel stiger, siger formanden.

Underskud i regionerne

Udover Region Sjælland forventer de øvrige regioner også udfordringer med budgetterne for 2019.
 
  • Region Hovedstaden foreløbigt forventer 300 millioner kroner i underskud næste år.
 
  • Region Midtjylland forventer et underskud på 295 millioner kroner
 
  • Region Syddanmark forventer, at alene udgifterne til sygehusmedicin vil stige med cirka 150 mio. kr. i 2019, som ikke er finansieret
 
  • Region Nordjylland mangler mindst 150-200 mio. kr. for at undgå besparelser i 2019 - især på grund af stigende medicinudgifter

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik