Kæmpe stigning: Den farlige sygdom syfilis spreder sig

I 2015 blev der konstateret næsten 50 procent flere tilfælde af kønssygdommen syfilis end året før.

Der blev sidste år konstateret 777 tilfælde af den farlige kønssygdom syfilis. Det er en stigning på næsten 50 procent i forhold til 2014, hvor diagnosen blev stillet 530 gange. Det oplyser Statens Serum Institut(SSI).

Af de tilfælde blev langt størstedelen, 705, konstateret hos mænd.

Dermed fortsætter en stigning, der er set over de seneste år. Fra 2013 til 2014 steg antallet også med omkring 50 procent.

Problem blandt homoseksuelle mænd

Over halvdelen af de 777 nyerhvervede tilfælde af syfilis blev fundet i København, men over stort set hele landet var der en stigning.

Homoseksuelle mænd tegner sig for en meget stor andel af de tilfælde, oplyser SSI. Og 40 procent af dem er også smittet med hiv-virusset.

Også blandt gravide kvinder er der konstateret en stigning i syfilistilfælde, hvilket SSI betegner som meget bekymrende, fordi sygdommen kan gives videre til børnene.

Svær at opdage

Syfilis-bakterien kan være dødelig og forårsagede så sint som i 2010 113.000 dødsfald på verdensplan. Sygdommen har blandt andet fået skylden for at tage livet af den danske forfatter Karen Blixen i 1962, selvom dette ikke er blevet endeligt bevist.

Sygdommen kan imidlertid behandles effektivt med antibiotika.

Den kan være svær at opdage, fordi symptomerne kan minde om mange andre sygdomme. Syfilis viser sig i sine tidlige stadier som sår på huden, udslæt på hænder og fødder eller sår i munden og i vagina. Bakterien kan være latent i mennesker i årevis uden symptomer. Den kan i værste tilfælde ramme hjertet og nervesystemet.

Sygdommen kan opdages ved en blodprøve, og seksuel smitte kan stort set forhindres ved brug af kondom.

Læs også på tv2.dkHer konfronterer TV 2 vekselbureauer om hvidvask


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik