Godsejer med nazi-samling køber topforbryders sjældne bil

Godsejer Ole Falch har udvidet sin imponerende nazi-samling med en sjælden vogn fra Anden Verdenskrig.

Man kaldte ham manden med ondskabens ansigt. 

Naziforbryderen Reinhard Heydrich var ansvarlig for mord, tortur og en af opfinderne af det rædselsfulde Holocaust.

Han oprettede ghettoer i Polen. Han var med til at organisere, planlægge og koordinere selve jødeudryddelsen.

Og så kørte han Mercedes.

I hvert fald den dag han blev udsat for et attentat af tjekkiske modstandsfolk i Prag i 1942.

Prikket over i'et i kæmpe samling

Og hvad vedkommer denne historie så os, tænker du måske.

Jo, bilen står nemlig i dag cirka 25 kilometer fra Roskilde - på Egholm Museum, hvor den netop er bukseret på plads blandt hundredvis af remedier fra Anden Verdenskrig.

Direktør, godsejer og museumsleder Ole Falck har gennem 60 år oparbejdet sig en enorm samling, men denne Mercedes Benz Cabriolet fra 1938 er - hvis ikke prikket over i'et - så i hvert fald ganske særlig:

- For det første er det en meget sjælden model. Vi ved faktisk ikke, hvor mange der har overlevet krigen. For det andet har den en helt speciel historie. Så den passer godt ind i vores samling, siger han stolt til TV 2 Lorry. 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Kondomer, toiletpapir og hundredvis af våben

For det utrænede øje mangler der ellers ikke noget på stedet. Der er et utal af hjemmebyggede og originale pistoler og geværer. Der er miner af både metal og glas. Bomber. Vogne med larvefødder og hjul. Armbind med jødestjerner.

Sågar en udstoppet brevdue, tyske kondomer og ampuller med antibiotika fra fronten. 

På væggen hænger et nazi-flag fra Hitlers personlige skrædder. I en præcis gengivelse af en tysk bunker finder man tilmed toiletpapir fra krigen.

Ole Falck understreger, at han som sådan ikke bryder sig om krig, men hans fascination af Anden Verdenskrig og våben er nok en anelse mere vidtrækkende, end hvad der er normalt. 

- Det er vigtigt, at vi husker historien, siger han. 

Ole Falch startede med en luftbøsse for 60 år siden. I dag ejer han både en tank, et jagerfly og bomber fra Anden Verdenskrig. Her uåbnede kondomer fra tyske soldater.
Ole Falch startede med en luftbøsse for 60 år siden. I dag ejer han både en tank, et jagerfly og bomber fra Anden Verdenskrig. Her uåbnede kondomer fra tyske soldater.
Foto: TV 2 Kosmopol

Tyske officerer flygtede til Danmark med bilen

De fleste ting har han skaffet ved at gå på messer, markeder og internettet. Men vigtigst af alt gennem kontakter, som han siger.

Den nye Mercedes Benz er således hentet hos mekaniker Lauritz Lauritzen i Midtjylland, der har brugt flere tusind timer på at sætte den i stand. 

Hos ham er den havnet af omveje.

Hen mod slutningen af 2. verdenskrig kom vognen til Danmark med to SS-folk, der hellere ville overgive sig til de danske myndigheder - end til russerne syd for grænsen.

Bilen har siden kørt på de danske veje, men mest stået i garage. Det har nemlig ikke altid været populært at eje en tidligere nazi-bil.

Under en renovering har man blandt andet fundet sukker i benzintanken, som har ødelagt motoren. 

Skulle ikke sælges til udlandet

Og hvad koster sådan et klenodie så i dag?

- Ja, altså Lauritz Lauritzen ville jo gerne have rigtig mange penge for den. Og jeg ville jo gerne have den rigtig billigt. Så vi blev enige om en særlig museumspris, fordi den ikke skulle sælges til Amerika eller andre steder, forklarer Ole Falck.

Før i tiden var samleren ellers vant til, at folk kom og spurgte, om han ville have deres ting, fordi de ellers ville smide dem ud. Men sådan er det ikke længere:

- I dag har priserne taget en himmelflugt. I hele verden samler man på ting fra Anden Verdenskrig. Selv tyskerne gør det.

Topnazisten Reinhard Heydrich blev udsat for et attentat i maj 1942, da han kørte gennem Prags gader i sin Mercedes. Her blev en granat kastet mod bilens bagside. Først 4. juni døde han dog af en sårinfektion - eftersigende på grund af hestehårene i de bløde bilsæder. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik