K: Straksforbud mod bander kan give bagslag

Man risikerer at tabe sagen, fordi man haster noget igennem, lyder det fra Det Konservative Folkeparti.

Det risikerer at give bagslag, hvis man straks forbyder banderne Loyal To Familia (LTF) og Brothas, som Dansk Folkeparti kræver.

- Vi må vente på Rigsadvokatens undersøgelse af, om forbuddet kan ske med hjemmel i grundlovens paragraf 78.

Det siger De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, om et forslag fra Dansk Folkeparti.

- Man gør sagen en bjørnetjeneste, hvis man haster for meget, som DF er ude i.

- Vi risikerer at få anlagt en sag, som vi kan tabe. Så har vi afskrevet os den mulighed for good (til evig tid, red.), siger Mette Abildgaard.

Rockergruppe blev ikke forbudt

Paragraffen slår fast, at ingen forening kan opløses ved en regeringsforanstaltning. Dog kan den foreløbig forbydes, men så skal der "straks anlægges sag imod den til dens opløsning".

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har bedt Rigsadvokaten undersøge, om LTF kan forbydes efter grundloven. Under 1990'ernes rockerkrig afviste Rigsadvokaten at forbyde Hells Angels og Bandidos.

I 2004 konkluderede Rigsadvokaten, at den islamistiske gruppe Hizb ut-Tahrir heller ikke kunne forbydes trods antisemitiske udtalelser fra en talsmand.

Ministerie: Ikke lovligt uden videre at lave forbud

Myndighederne kan ikke uden videre nedlægge straksforbud mod bander, betoner Justitsministeriet i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Hvis det vurderes, at en forening har et ulovligt formål, kan den administrativt forbydes foreløbigt. Det indebærer en midlertidig opløsning af foreningen, og at al dens aktivitet indtil videre er ulovlig.

 - Straks efter nedlæggelsen af et sådant foreløbigt forbud skal der anlægges sag ved domstolene om opløsning af den pågældende forening. Det vil være anklagemyndigheden, der anlægger denne sag.

Dermed kan der ikke "uden videre nedlægges et foreløbigt forbud", konkluderer ministeriet:

- Det må kræves, at det samtidig er vurderingen, at der rent faktisk er grundlag for en sag ved domstolene, og at anklagemyndigheden også er klar til at anlægge en sag.

K: Undersag straks sagen

Nu må rigsadvokaten vurdere, om der er grundlag for en sag, siger Mette Abildgaard:

- Det tager cirka 14 dage. Hvis der er grundlag, skal sagen forberedes og rejses. Alt det skal gøres for at øge chancen for, at vi kan vinde sagen.

- Der er ikke meget ved at rejse sagen, hvis vi taber ved domstolene. Derfor bliver vi nødt til at være en lille smule tålmodige i denne sag.

I mellemtiden er der taget en række initiativer både før og efter sommerferien, og politistyrken er øget på Nørrebro i København, påpeger Abildgaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik