Jytte Larsen: Vi blev kaldt mandehadere – og det var vi også

I TV 2 Lorrys serie ”Regnbuen over København” får du 100 års homohistorie. Fjerde afsnit handler om de lesbiskes kamp og mandehad i 70’erne.

Det er bestemt ikke noget der sker ofte. En mand, der bliver budt indenfor i Kvindehuset i Gothersgade. Et hus, der normalt er forbudt for mænd. Stadigvæk. Men helt ekstraordinært får vært på serien ”Regnbuen over København” Jobbe Pilgaard og hans mandlige fotograf lov at komme indenfor. Undtagelsen retfærdiggøres af, at Jobbe Pilgaard igennem fem programmer dykker ned i 100 års homohistorie. Fjerde afsnit handler om kvindebevægelsen – og ikke mindst den lesbiske bevægelse, der udsprang af kvindebevægelsen i 70’erne.

Du kan se fjerde afsnit i aften klokken 19.30 i TV 2 Lorry eller når det passer dig her

Det er historiker hos Kvinfo Jytte Larsen, der viser rundt i Kvindehuset og fortæller, hvad det var for en kamp kvinderne i huset kæmpede for 40 år siden.

- Manden blev jo på en eller anden måde udmærket til være bærer af undertrykkelsen. Det var ikke bare samfundsmæssige strukturer, det var også den enkelte mand, som blev stillet over for krav. Man talte om kampen om opvasken og kampen på lagnerne. Mænd skulle tage del i husarbejdet, mænd skulle tage del i børnepasningen, og mænd skulle også skaffe kvinder orgasme og ikke bare gå efter deres egen orgasme, fortæller Jytte Larsen.

Og der blev kæmpet hårdt for kvinder og for lesbiske rettigheder. I programmet møder Jobbe Pilgaard parret Bodil Pedersen og Marie Gert Nielsen, der mødte hinanden på kvindelejr på Femø i 1972 og begge blev aktivister i Lesbisk Bevægelse & Rødstrømpebevægelsen. Bodil Pedersen fortæller, hvorfor det var nødvendigt for lesbiske kvinder at gå på gaden.

- Man regnede jo stadig med, at det (at være lesbisk. red.) var en sygdom. Og i Østrig, der var det sådan, at hvis det var offentligt, så risikerede man at blive indlagt på psykiatrisk afdeling. Tvangsindlagt. Så der var meget at kæmpe for.

Du kan følge serien Regnbuen over København her. Læs også vores webdok her, der dykker endnu længere ned i bøssernes historie i København.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik