"Tak for lort" Jysk politiker langer hårdt ud efter københavnerne

Trængte kommuner modtager færre penge til velfærd, fordi København bruger mindre, lyder opråb fra politiker. Så enkelt kan dog ikke siges, mener professor.

I kommunerne rundt omkring i landet sidder man lige nu og kigger på budgetter for 2019.

Og flere steder er man godt presset. 

TV 2 Lorry har blandt andet fortalt om millionbesparelser i både Halsnæs, Dragør og Helsingør, men også i Norddjurs Kommune i Jylland skal man til at vende hver en mønt. 

I den forbindelse har byrådsmedlem Ulf Baldrian Kudsk Harbo (Enhedslisten) set sig godt vred på djævleøens politikere - for det er ikke jydernes egen skyld, at det er gået så galt, mener han. 

"Tak for lort, Københavns Kommune(..)", skriver han blandt andet i et opslag på Facebook, der er flittigt debatteret. 

Ikke jydernes egen skyld

I Norddjurs Kommune skal man finde 115 millioner kroner. Det resulterer både i anlægsstop, et ansættelsesstop og stigende skatter. 

Der er fare for, at kommunen bliver sat under administration, så Økonomi- og Indenrigsministeriet vil holde hånd i hanke med besparelserne. 

Men det er ikke jydernes egen skyld, lyder meldingen fra Ulf Baldrian Kudsk Harbo:

- På ingen måde. Det er horribelt, at vi skal spare, siger han til TV 2 Lorry. 

- Vi bliver straffet, fordi kommuner kappes om at levere den dårligste velfærd. Når kommunerne - og særligt en stor kommune som København - bruger færre penge, så får vi også mindre midler over bloktilskuddet fra staten, siger han. 

Bloktilskuddet bliver nemlig mindre, når kommunerne samlet set bruger mindre. 

Ulf Baldrian Kudsk Harbo taler ind i den store diskussion om udligningen, der har fyldt en del i medierne, herunder TV 2 Lorry. Kommuner på begge sider af bæltet mener, at de får for lidt. 

HVAD ER DEN KOMMUNALE UDLIGNING?

Statens bloktilskud til kommunerne for 2019 udgør 62 milliarder kroner. 

Økonomi- og Indenrigsministeriet gav den 28. juni 2018 alle kommuner meddelelse om deres del af tilskuddet, som kan variere år for år.

Det gør man, så kommunerne kan gennemføre budgetlægningen for 2019, der skal være på plads i oktober.

Udligningssystemet sigter mod at udjævne de forskelle i kommunernes økonomiske muligheder, som skyldes forskelle i skattegrundlag, forskelle i alderssammensætningen og forskelle i den sociale struktur.

Kilde: Økonomi og Indenrigsministeriet

Angreb på København

Af Ulf Baldrian Kudsk Harbos Facebook-opslag fremgår det, at alle 98 kommuner i 2018 bruger 2,2 milliarder kroner mindre end beregnet på forsørgelser. 

Det tal har han fra Økonomi- og Indenrigsministeriets seneste midtvejsregulering.

Derfor får Norddjurs nu knapt 15 millioner kroner mindre i 2019, selvom forsørgelsesudgifterne er steget med 12 millioner kroner i kommunen. 

"Tak for lort Københavns kommune og alle jer andre kommuner, der sparer på forsørgelsesudgifterne ved ulovligt at fastholde syge og handicappede uden indtægt eller på kontanthjælp", skriver han i opslaget. 

Men du kan vel ikke forvente, at for eksempel Københavns Kommune bruger flere penge for at tage hensyn til jeres økonomi?

- Jeg forventer, at Danmarks rigeste kommune med en likviditet på 10 milliarder kroner behandler deres mennesker ordentligt. Jeg har flere gange råbt højt om, hvor dårligt København hjælper de svageste, siger Ulf Baldrian Kudsk Harbo til TV 2 Lorry. 

Professor: Kritikken er misforstået

I Københavns Kommune har man budgetteret med at bruge 128 millioner kroner mindre på beskæftigelses- og integrationsområdet i 2018 i forhold til i 2017.

I en mail oplyser Økonomiforvaltningen desuden til TV 2 Lorry, at man faktisk forventer et endnu mindre forbrug.

Alligevel kan man ikke kalde det københavnernes skyld, at man mister penge fra bloktilskuddet i Norddjurs, lyder det fra professor Bent Greve fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.

- Med opsvinget har vi fået flere mennesker i arbejde. Det betyder, at der sker ændringer i overførslerne. Staten sænker så tilskuddet, lyder det fra professoren. 

- Når man laver ændringer i bloktilskuddet, så gør man det, så gennemsnittet bliver rigtigt. Der vil så altid være vindere og tabere, siger han.

Evigt slagsmål mellem Jylland og København

Københavns Kommune er ellers tidligere blevet kritiseret for at uddele rekord få førtidspensioner. I 2010 gav man således 1.028 førtidspensioner, mens kun 296 fik tildelt førtidspension i 2015.

Det er blandt andet dette, som Ulf Baldrian Kudsk Harbo henviser til, når han omtaler Københavns stramme kurs over for syge og ledige. 

Førtidspensioner og flexjob-bevillinger koster nemlig mere end kontanthjælp. 

Tallet er dog opadgående i Københavns Kommune.

I 2017 gav man 453 førtidspensioner, og i år har man allerede bevilliget 305 på nuværende tidspunkt. 

Når man bruger mindre på beskæftigelsesområdet samlet, så skyldes det altså ikke, at man bruger færre penge på førtidspensioner, men snarere at flere er kommet i arbejde, påpeger Bent Greve. 

- Jeg mener faktisk ikke, at man (Ulf Baldrian Kudsk Harbo, red.) har en case her. Det her er et eksempel på, at der er fordele og ulemper, når man laver udligningsreformerne, siger professoren.

- Der er altid uenighed om, hvad der skal gives fra hovedstaden til provinsen. Hovedstaden vil af med så få penge som muligt, og de fattige kommuner vil have flere penge. Det er klassisk, og sådan har det været i alle de år, som jeg har fuldt diskussionerne, siger han. 

Økonomisk rod i Norddjurs

I Norddjurs Kommune har man haft et stort antal aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere sammenlignet med landsgennemsnittet. 

Man har gjort en ekstraordinær indsats for blandt andet at tildele flere førtidspensioner og fleksjob-bevillinger til disse personer i kommunen.

Denne sommer stod det dog klart, at kommunen mangler 115 millioner kroner årligt i budgetterne for 2019-2022.

Til Jyllands-Posten forklarer borgmester Jan Petersen (Soc.Dem.) den pludselige økonomiske deroute med "en kæmpe fejl" i de tekniske fremskrivninger bag budgettet. Blandt andet en "kraftig undervurdering af, hvor mange der blev visiteret til førtidspension og fleksjob".

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, kalder situationen i Norddjurs for "helt uhørt".

- Det, vi kender fra flest kommuner, er, at man bevidst og systematisk har fejlbudgetteret optimistisk for at slippe for at håndtere problemer. For det er ekstremt upopulære beslutninger at træffe, og i et valgår er der ingen, der tør at sige sandheden, udtaler han til Jyllands-Posten.

Politiker fastholder kritik af København

Ulf Baldrian Kudsk Harbo holder dog fast i, at man ikke uddeler for mange førtidspensioner i Norddjurs Kommune sammenlignet med eksempelvis København:

- Nej. Vi har fået flere konsulenthuse til at kigge på tallene. Antallet af førtidspensionister i vores kommune ligger faktisk samlet set under niveauet i sammenlignelige kommuner, siger han til TV 2 Lorry. 

Han giver heller ikke meget for professorernes kritik:

- Københavns Kommune har i flere år haft landets laveste antal af tildelte førtidspensioner. Sammenligner man med Aarhus, burde der være 12.000 flere borgere med fleksjob og førtidspension i København. Og det rammer os andre. Det går den rigtige vej, men der er lang vej igen.

- Hvis man sparer penge på beskæftigelses- og integrationsområdet i 2018, så burde der jo være plads til at gøre bedre, siger Ulf Baldrian Kudsk Harbo.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik