Jyllingeborger kæmper mod stormflod for tredje gang: "Vi kunne undgå det"

For tredje gang på få år har borgerne i Jyllinge Nordmark været på overarbejde for at sikre deres huse mod stormflod. Det kunne undgås, mener en af de ramte.

Erik Haraldsson har været vågen og aktiv det meste af natten. Han bor nemlig på Lærkevej i Jyllinge Nordmark, hvor beboerne og beredskabet aftenen og natten igennem har forsøgt at holde vandmasserne fra Stormen Urd for døren. 

quote Med Bodil fik vi en halv meter vand inde i huset. Så det er blevet fuldstændig renoveret.

Erik Haraldsson, borger i Jyllinge

Indtil en watertube - en form for flytbar og midlertidig dæmning - sprang læk, gik det projekt også meget godt. Men så kom vandet væltende, og ejerne af de lavest liggende huse måtte erkende, at der nu igen var udsigt til ufrivillig swimmingpool i stuen. 

Den risiko er Erik Haraldsson træt af at leve med. Han har selv lige akkurat klaret frisag denne gang, med vand få centimeter fra dørkarmen. Men det er alligevel tredje gang på få år, han været oppe at slås med stormflods-truslen i Jyllinge.

- Med Bodil fik vi en halv meter vand inde i huset. Så det er blevet fuldstændig renoveret. Det er et forholdsvis nyt hus i forvejen. Så var der Egon. Der kom den også tæt på, nogenlunde ligesom her, ikke? Så det må være rigeligt, siger han til TV 2 Lorry. 

Da Bodil rasede for tre år siden røg vandstanden i Roskilde Fjord op på 206 centimeter over normalen. Det tal har for Urd været 149 centimeter. Men havvand i sutskoene kunne helt have været undgået, mener Erik Haraldsson. 

quote Nu må vi jo se, hvornår der kommer et dige hernede.

Erik Haraldsson, borger i Jyllinge

- Nu må vi jo se, hvornår der kommer et dige hernede. Det gør der forhåbentlig snart. 

Siden Bodil har borgerne i Jyllinge og Roskilde Kommune sammen kæmpet for at få lavet et dige langs den udsatte kyst. Men det har lange udsigter med en sagsbehandlingstid på mange år endnu. 

Du kan se mere om status på kystsikringen i Jyllinge Nordmark i vores nyhedsudsendelse 19:30. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik