Ny undersøgelse: Jyder udlejer sommerhuse i stor stil - Nordsjælland vil ikke være med

Mens næsten halvdelen af de jyder, der ejer et sommerhus, gerne udlejer det, vil borgere i Nordsjælland hellere have huset for sig selv - hele tiden.

Der er masser af sommerhuse, der ligger naturskønt i Nordsjælland. Her i Vejby på nordkysten. Men meget få bliver udlejet, viser ny undersøgelse. Foto: Jan Jørgensen - Ritzau Scanpix

Sommerhuset er ens eget - også når man ikke er der.

Sådan kan et ordsprog om nordsjællandske sommerhusejere meget vel lyde, når man læser en ny undersøgelse om sommerhusejere i Danmark.

Netop sådan en har Feriehusudlejernes Brancheforening fået lavet.

Her står det klart, at kun mellem 5 og 10 procent af sommerhusejerne i Frederikssund, Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommuner udlejer deres sommerhus.

Til sammenligning udlejes mellem 30 og 50 procent af sommerhusene i flere jyske kommuner.

Brancheforening: Stort potentiale for udlejning i Nordsjælland

Jo flere, der er i husene, jo mere omsætning bliver der skabt her i Gribskov. Og det er godt for forretninger og erhvervslivet

Dorte Kiilerich, direktør, Gribskov Erhvervscenter

Ifølge brancheforeningen gemmer der sig et stort potentiale for mere udlejning i det nordsjællandske, da undersøgelsen viser, at der, på trods af de få udlejede sommerhuse, er en markant stigning i antallet af udlejede overnatninger.

Læs også Her er prisen på sommerhuse skudt i vejret på et år

Det har nu fået Gribskov Erhvervsråd til at reagere. For flere udlejninger i kommunens sommerhuse vil betyde flere gæster og øget omsætning.

Derfor var sommerhusejere i kommunen inviteret til høstbuffet af Erhvervscenteret og Gribskov Kommune med en menu, der skulle få flere til at overveje udlejning.

- Vi vil gerne inspirere feriehusejerne i Gribskov til at bruge deres eget feriehus mere, til at låne det ud og til at leje det ud. For jo flere, der er i husene, jo mere omsætning bliver der skabt her i Gribskov. Og det er godt for forretninger og erhvervslivet, siger Dorte Kiilerich, der er direktør i Gribskov Erhvervscenter, til TV 2 Lorry og tilføjer:

Vi vil gerne inspirere feriehusejerne i Gribskov.

Dorte Kiilerich, direktør, Gribskov Erhvervscenter

- Så det vil vi meget gerne være med til at bidrage til.

600 sommerhusejere ville høre mere

Kun omkring syv procent af sommerhusejerne i Gribskov Kommune udlejer deres hus, når de ikke selv er der. Alligevel var hele 600 sommerhusejere i kommunen dukket op til mødet i Gilleleje Hallen lørdag eftermiddag.

Én af de fremmødte var Dorte Sørensen, der siden 1976 har ejet et sommerhus ved Tinkerup strand - blot et stenkast fra den populære sommerby Gilleleje på toppen af Nordsjælland.

Heller ikke hun udlejer sit sommerhus. Men dagens møde har alligevel fået hende til at genoverveje, om hun skal udleje sommerhuset.

- Da vi byggede sommerhuset i 1980 lejede vi det ud de første ti år - for det var vi nødt til. Men så fik vi tre børn, og så kunne vi køre derop hver weekend, siger Dorte Sørensen om tiden, hvor sommerhuset ikke blev udlejet.

Læs også Her er de dyreste sommerhusområder

Siden er der igen blevet tomme rum i kalenderen for sommerhuset, og derfor vil de nu igen sætte huset på lejemarkedet.

- Jeg vil ikke sætte dato på, men om et år eller to måske, siger Dorte Sørensen.

Forskel skyldes traditioner

Ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening skyldes den store forskel i udlejning af sommerhuse i Jylland og Nordsjælland også trdition.

Selvfølgelig skal flere have glæde af de huse, der ligger så naturskønt heroppe

Dorte Kiilerich, direktør, Gribskov Erhvervscenter

Mens det både har været almindelig praktis og "snusfornuft" at udleje sit sommerhus i Jylland, er det på Sjælland blevet anset for at være "en halv falliterklæring".

- Men nu er der kommet deleøkonomi, og det er meget mere accepteret og hyggeligt at dele sine privilegier. Det er også begyndt at smitte af heroppe i Nordsjælland. For selvfølgelig skal flere have glæde af de huse, der ligger så naturskønt heroppe, siger direktøren for Gribskov Erhvervscenter.

Læs også Sommerhuse? Dem bor vi i - hele året

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik