Jun efterlyste tre seje kvinder: De reddede min mands liv

Jun Christiansens mand faldt om i et S-tog med et hjertestop. Tre kvinder trådte til og ydede livsvigtig førstehjælp.

Da Kenneth Christiansen stod på S-toget på Hillerød Station den 16. oktober var det  - som så mange gange før - en helt almindelig morgen på vej mod arbejde.

Nomineret som årets hjerteredder 2019:

Hvert år hylder Hjerteforeningen de personer, der i løbet af året har ydet genoplivning til en person med hjertestop,

 

TV 2 Lorry fortæller om nogle af de personer, der er indstillet til prisen som Årets Hjerteredder.

 

En af dem er Sashia Unold, der reddede Kenneth Christiansens liv.

Men denne tirsdag morgen udviklede togturen i Linje E sig til et drama om liv og død, da Kenneth Christiansen klokken 8.28 - kort før Birkerød Station - faldt om med et hjertestop.

Sekunder forinden anede han ikke, at tre fremmede kvinder omkring ham skulle redde hans liv ved at yde livsvigtig førstehjælp.

Da det tragiske øjeblik indtræffer, synker Kenneth Christiansen sammen i sit sæde, men heldigvis var årvågne medpassagerer lynhurtige til at reagere.

Tre kvinder træder til

En af dem er Sashia Unold, som efterfølgende har beskrevet episoden således i et opslag på Facebook:

quote Da jeg kigger ind i den anden vogn, står folk helt i panik og en råber: Hvem kan førstehjælp?! "MIG", råber jeg og løber ind.

Sashia Unold

"Da jeg kigger ind i den anden vogn, står folk helt i panik og en råber: hvem kan førstehjælp?! MIG råber jeg og løber ind," skriver Sashia Unold.

Og i morgentoget træder to andre kvinder til med det samme.

Den 36-årige laborantelev Rikke Toft Poulsen sad også i toget på vej til arbejde - fordybet i egne tanker med musik i ørerne.

- Jeg sidder på sædet til venstre for Kenneth, og i starten opdager jeg ikke, hvad der foregår, før en anden kvinde råber op. Jeg får taget mine høretelefoner ud af ørerne og ser, at hun er på vej over for at lægge ham ned på gulvet, fortæller hun til TV 2 Lorry.

quote Jeg går i gang med at give hjertemassage, mens Sashia (den anden kvinde, red.). er den, der har styring på det og får delt ordrer ud

Rikke Toft Poulsen

Hun iler straks hen for at hjælpe den bevidstløse mand, der ligger på gulvet foran hende.

- Jeg går i gang med at give hjertemassage, mens Sashia (den anden kvinde, red.). er den, der har styring på det og får delt ordrer ud, om hvad der skal foregå. En tredje kvinde i togvognen hjælper også til og får ringet 112, fortæller Rikke Toft Poulsen.

Føltes som en evighed

Mens førstehjælpen står på, flyver Rikke Toft Poulsens tanker i alle retninger. Hun bliver på et tidspunkt afløst og fokuserer nu på at få hjertestarteren i toget til at virke. Men noget er galt med den.

- Der manglede en pad, det hvide stykke man sætter på huden, men man kunne ikke finde den, så den fik jeg hurtigt kastet fra mig igen. Jeg kan heller ikke rigtigt huske, hvad der sker i mellemtiden, før det igen bliver min tur til at give hjertemassage igen. Jeg tror, at det hele foregik på få minutter, men det føltes som en evighed, siger hun.

quote Jeg tror, at det hele foregik på få minutter, men det føltes som en evighed

Rikke Toft Poulsen

Da toget ankommer til Birkerød Station går der lidt tid før ambulanceredderne kommer og tager over.

Imens lyder der klapsalver fra togets øvrige passagerer rettet mod de tre kvinder, der gjorde alt for at hjælpe Kenneth Christiansen.

Tusind tak

Efterfølgende blev det konstateret, at Kenneth Christiansen var kommet til bevidsthed i ambulancen.

En uge senere valgte hans kone, Jun Christiansen, at skrive et opslag på Facebook, hvor hun efterlyste de tre kvinder, der havde reddet hendes mands liv.

- Kenneth var alene og kunne ikke selv huske, hvad der skete. Vi var interesserede i at høre, om nogle kunne fortælle os det, og så tænkte vi også, at dem der havde hjulpet, ville høre hvordan det var gået og så ville vi takke dem, siger Jun Christiansen til TV 2 Lorry.

Efterfølgende har både Rikke Toft Poulsen og Sashia Unold været i kontakt med Jun Christiansen, der har sagt tusind tak for deres snarrådige indsats.

Nu godt to måneder efter den voldsomme oplevelse har Jun og Kenneth Christiansen mødtes med alle tre kvinder: 

- Det var et meget bevægende og livsbekræftende møde. Vi har fået snakket med dem og takket dem for deres kæmpestore og uvurderlige indsats. Vi er dem evigt taknemmelige for det de gjorde og fordi de handlede og dermed reddede Kenneths liv. Vi kan ikke takke dem nok for det de gjorde, lyder det fra Jun Christiansen to måneder efter den voldsomme oplevelse.

Ægteparret har tilmed indstillet en af redningskvinden, Sashia Unold, til Årets Førstehjælper- og Årets Hjerteredderpris 2019. 

- Vi føler virkelig, at hun har fortjent at blive hyldet for sin indsats. Vi skal også mødes til julefrokost med redningskvinderne, hvilket vi glæder os meget til, fortæller hun.

Flere skal hjælpe

quote Jeg synes, det er fantastisk at folk hjalp. De har virkelig ydet en kæmpe indsats. Det har jo reddet hans liv, at de var så hurtige.

Jun Christiansen, hustru til Kenneth, der fik hjertestop

Oplevelsen har gjort både Rikke Toft Poulsen og Jun Christiansen meget opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at folk kan førstehjælp og tør træde til. 

- Jeg lærte selv førstehjælp for et par år siden gennem mit arbejde, og da jeg tog kørekort, men jeg har aldrig stået i sådan en situation før. Jeg ved egentlig ikke, hvorfor jeg handlede så hurtigt, som jeg gjorde. Det var som om hjernen slog fra, og at jeg bare måtte hjælpe - og det gjorde jeg så. Nogens skulle jo gøre det, siger Rikke Toft Poulsen.

Jun Christiansen er dybt taknemmelig for, at fremmede mennesker på den måde valgte at træde til.

- Jeg synes, det er fantastisk, at folk hjalp. De har virkelig ydet en kæmpe indsats. Det har jo reddet hans liv, at de var så hurtige, siger hun.

Kenneth var sygemeldt efterfølgende, men er nu tilbage på arbejde på deltid, men han døjer stadig med noget træthed.

Jun Christiansen er glad for, at deres historie er nået ud til så mange:

- Det er da fantastisk, hvis vi kan sprede budskabet om, at det nytter noget, og at man skal handle i sådanne situationer. Og vigtigst af alt: Man skal lære førstehjælp!, lyder det.

Årets hjerteredder

Hvert år hylder Hjerteforeningen de personer, der i løbet af året har ydet genoplivning til en person med hjertestop, og vi fortæller om nogle af de personer, der er indstillet til prisen som Årets Hjerteredder.

 

Prisen er ifølge adm. direktør i Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, vigtig, fordi den skaber opmærksomhed omkring noget, alle bør forholde sig til.  

 

- Målet er at få flere danskere til at turde reagere, når nogen falder om. Der skal komme et endnu større fokus på at træde til. Prisen for årets hjerteredder er netop med til at skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af at yde førstehjælp ved hjertestop, siger hun.

 

Alle, der er trådt til ved et hjertestop det sidste år, kan indstilles til prisen. Ved et hyldest-arrangement vil tre historier blive udvalgt af et dommerpanel og en af de tre hjertereddere vil blive kåret til årets hjerteredder ved ”Hjertegalla”, som sendes på TV2 Charlie den 9. marts kl. 21.00.

 

Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 30. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 8. For hvert minut der går uden genoplivning falder chancen for at overleve med cirka ti procent.

 

Anne Kaltofts råd er aldrig at holde sig tilbage, hvis man ser en person falde om.

 

- Man kan ikke gøre noget forkert. Det værste, man kan gøre, er, at lade være med at gøre noget, siger hun og uddyber:

 

- Mange er bange for, at personen med hjertestoppet risikerer at blive en grønsag, men der er mange eksempler på, at folk sagtens kan komme sig og vende tilbage til en normal hverdag.

 

Det er et budskab som årets hjerteredderprisen også bevidner, siger Anne Kaltoft.  

 

Hvert år får cirka 4.000 danskere hjertestop uden for et hospital.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik