Julie-Elsebeth til desperate mødre: I kan efterlade jeres børn hos mig

Mandag blev et spædbarn efterladt i Vanløse. Nu har bloggeren Julie-Elsebeth startet et netværk af kvinder, der vil modtage babyer fra desperate mødre.

- Spædbørn er så uhyre skrøbelige, og jeg kan simpelthen ikke klare, at der lige nu ikke er et alternativ for de stakkels børn og deres mødre. Så nu forsøger jeg at give et alternativ, indtil der forhåbentligt snart kommer et kommunalt et af slagsen.

Sådan skriver journalist og blogger Julie-Elsebeth Crone Johannesen på sin side, hvor hun opfordrer desperate mødre til at aflevere deres nyfødte til hende - frem for at dumpe spædbarnet i en Netto-pose, som det skete mandag i Vanløse.

- Jeg dømmer dig ikke, og du kan trygt aflevere dit barn hos mig. Du kan også sende mig en mail eller besked om, hvor du vil lægge dit barn, og så kommer jeg springende for at sørge for, at dit barn ikke når at fryse eller være alene, skriver hun.  

Julie-Elsebeth har offentliggjort både adresse, telefonnummer og email, så hun er til at få fat på. Og hun opfordrer andre kvinder til at gøre det samme. 

Det har 500 kvinder i skrivende stund valgt at gøre.

Tanken er, at hun og de andre kvinder så kan sikre sig, at barnet ikke lider overlast, indtil myndighederne får overdraget ansvaret, forklarer hun til TV 2 Lorry. 

Ét efterladt barn er ét for meget

Cirka et barn bliver hvert år efterladt i det fri.

I 2018 blev en nyfødt pige fundet på en p-plads i Københavns Sydvestkvarter, mens en nyfødt dreng blev fundet i 2017 i et grønt område i Glostrup. 

Julie-Elsebeth tilkendegiver, at hun godt ved, at det ikke er mange, men hun understreger samtidig, at ét efterladt barn er ét for meget.

- Hvis bare jeg kan være med til at gøre, at ét barn mindre skal starte sit liv på en bænk, så er jeg glad, siger hun til TV 2 Lorry. 

Hun forklarer, at hun - efter den aktuelle nyhed fra Vanløse - forsøgte at undersøge, hvad man egentlig skal gøre, hvis man står i den ulykkelig situation, at man vil af med sin baby:

- Pointen er, at det var svært for mig at finde ud af, hvordan man skal få hjælp hos myndighederne. Og hvis det er svært for mig, så er det nok også svært for kvinder, der står i den her desperate situation. Desuden kan der være tale om kvinder, der ikke stoler på myndighederne, siger hun til TV 2 Lorry. 

- Jeg ved godt, at den her liste måske aldrig kommer i brug. Der kan være tale om udenlandske kvinder, der ikke kan forstå dansk. Det kan også være, at de aldrig opdager den. Men hvis politikere og eksperter ikke finder på en løsning, så forsøger jeg gerne med én, forklarer hun. 

Baby-luger virker ikke, mener Etisk Råd

I Tyskland har man siden år 2000 oprettet 100 såkaldte babyluger, hvor kvinder anonymt kan aflevere deres nyfødte børn, og i 2017  var der afleveret 500 babyer ved en sådan luge, skriver DR.dk. 

Alligevel er både Jordermoderforeningen og Etisk Råd imod et sådan tiltag i Danmark.

Man påpeger, at ingen undersøgelser har vist, at babyluger gør, at færre børn bliver efterladt i det fri:

- Samtidig vil det sandsynligvis have en række utilsigtede sideeffekter. For eksempel at der afleveres børn i lugerne som alternativ til almindelig ikke-anonym bortadoption, skrev Etisk Råd i en erklæring i 2018.

Julie-Elsebeth deler dog ikke den bekymring. Hun er ikke bange for, at hun også kan tilskynde kvinder til at droppe adoption. 

- Det kan da godt være, at min løsning ikke er den bedste. Men så må vi da finde en anden? Vi aner heller ikke, hvor mange børn, der ville blive efterladt udendørs, hvis ikke der havde været babyluger i Tyskland, argumenterer hun. 

- Jeg håber, at nogle af jer, som læser med, vil sende jeres navn, adresse, mail og telefonnummer til mig og dermed selv være en del af den ydmyge liste over steder, hvor man kan aflevere sit barn ganske anonymt, skriver Julie-Elsebeth på hendes blog.
- Jeg håber, at nogle af jer, som læser med, vil sende jeres navn, adresse, mail og telefonnummer til mig og dermed selv være en del af den ydmyge liste over steder, hvor man kan aflevere sit barn ganske anonymt, skriver Julie-Elsebeth på hendes blog.
Foto: Instagram: @Julieelsebeth

Mødrehjælpen jubler over initiativ

Hos Mødrehjælpen bakker man op om bloggeren. Her bifalder man, at der bliver sat fokus på problemet:

- Det rammer jo os alle lige i hjertet. Jeg har stor respekt for, at man som medborger og medmenneske vil være den private babyluge, siger direktør Ninna Thomsen til TV 2 Lorry.

- Det er et vink med en vognstang til landets politikere. Vi diskuterer babyluger igen og igen, og det er alligevel bare blevet ved snakken. Når danskerne tager sagen i egen hånd, så viser det den enorme opbakning til, at det her kan vi ikke se på. Og det kan brede sig, når der er mennesker, som siger: ”I er nødt til at finde nogle løsninger.” Det kan kun gå for langsomt med at få sat noget i værk fra Christiansborgs side, slår direktøren fast. 

Hun understreger, at babylugerne ikke kan stå alene som en løsning. Der er brug for rådgivning, information og anonyme hotlines. 

- Vi skal redde børnene, og der er også nogle kvinder, vi skal passe på, der er risiko for hendes sundhed, mentalt og fysisk, siger Ninna Thomsen. 

Sundhedsminister afviser babyluger

Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (Venstre) deltog onsdag i Aftenshowet på DR1, hvor hun udtalte følgende:

- Vi har undersøgt, hvad forholdene er i andre lande, hvor man har det (babyluger, red.). Jeg har selv været i Slesvig-Holsten og set en af babyklapperne (..) Jeg har ikke en klar holdning til, om det er et nej eller et ja. Men vores kortlægning fra andre lande viser, at der er en risiko for, at der bliver afleveret flere hittebørn, hvis man har en babyluge.

- Jeg har taget bestik af de faglige input, vi har fået. Som Jordermoderforeningen og andre står bag. Derfor kigger vi lige nu på, hvordan vi kan styrke forebyggelsesindsatsen. Skal vi eksempelvis indføre anonyme fødsler i Danmark, som en anden mulighed for at hjælpe mødre, der er i den her situation?

TV 2 Lorry har spurgt Rigspolitiet, hvordan de forholder sig til, at flere kvinder nu frivilligt tilbyder at tage imod uønskede børn. Her har man ingen holdning til, hvorvidt det er en god eller dårlig ide. 

10 efterladte børn på 10 år

 

  • 2018: En lille nyfødt pige bliver i januar fundet efterladt på en p-plads på Hammelstrupvej i Københavns Sydvestkvarter. Hun er svøbt i et tæppe og bliver indlagt på Rigshospitalet. Hun meldes efterfølgende uden for livsfare.
     
  • 2017: Et lille drengebarn findes i oktober gravet ned i et grønt område ved Brinken i Glostrup. Drengen er død, da han bliver fundet.
     
  • 2016: En nyfødt pige findes i en affaldsskakt af en gårdmand i Værebroparken i Bagsværd. Den lille pige bliver bragt til Rigshospitalet og overlever.
     
  • 2015: Et spædbarn findes i en pose mellem to containere i Ballerup. Det drejede sig om en nyfødt, som efter omstændighederne havde det godt.
     
  • 2014: Et spædbarn findes i et buskads ved Aarhus Sygehus. Pigen er påklædt og i god behold.
  •  
  • 2013: En nyfødt pige bliver fundet i en plastikpose under en busk i Farum. Hun er afkølet, men uden for livsfare.
  •  
  • 2013: Nedkølet barn bliver fundet i København, men er uden for livsfare. Pigen er omkring en uge gammel.
     
  • 2011: En kvinde finder et nyfødt barn i en plastikpose i Maribo. Drengen bliver bragt til hospital og overlever.
     
  • 2011: En nyfødt baby bliver fundet død i Søndersø ved Viborg. Barnet var lidt for tidligt født og vejede omkring to kilo. Undersøgelser har slået fast, at barnet var i live ved fødslen.
     
  • 2009: I et buskads ved Hee Skole i Ringkøbing bliver et spædbarn fundet. Barnet bliver opdaget af en flok legende drenge.

    ​​​

Kilde: Ritzau


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik