Juliane blev hjemløs som teenager: Nu hjælper hun andre unge

Antallet af unge under 30 år, der bliver hjemløse, stiger i øjeblikket. En af dem er Juliane, som kom til København for ti år siden.

Den seneste hjemløsetælling viser, at antallet af hjemløse er stigende. Og der er især flere unge under 30, der bliver hjemløse. Selvom der stadig er flest hjemløse mænd, så bliver kvinder i stigende grad også hjemløse.

En af dem er Juliane, som har været hjemløs siden hun var teenager. Hun kom til København fra Aarhus for godt ti år siden, i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset. Siden da har hun boet illegalt rundt omkring i forskellige ejendomme i København.

- Jeg havde nogle problemer derhjemme med mine forældre. De havde problemer med hinanden, som så gik ud over mig, siger Juliane til TV 2 Lorry.

Hjælper andre i samme situation

I følge Sammenslutningen af boformer for hjemløse i Danmark, så skyldes hjemløshed en række faktorer og sociale udfordringer i den enkelte borgers liv. Og især boligmarkedet, og manglen på billige boliger i Danmarks store byer, er en medvirkende årsag til den stigende hjemløshed.

Juliane har været indstillet til en bolig én gang før, hvor hun fik et "meget lille betonværelse uden sol". Det værelse var dog for dyrt til, at hun kunne betale det. Og da hun var under 25 år, så var hendes indtægt ikke nok til at kunne dække huslejen. Derfor endte hun med at opsige lejemålet.

Nu lever Juliane så af sin kontanthjælp, men bruger meget af sin tid på frivilligt at hjælpe andre unge, som lever illigalt. Det boster hende nemlig at se andre få det bedre. Og selvom hun ikke selv har gennemført 9. klasse, så er hun klog på systemet, regler og rettigheder.

quote Det er jo sådan en slags bisidder.

Juliane, hjemløs

- Jeg ved godt, hvad Serviceloven er. Så mange gange har jeg bare taget folk i hånden og sagt "hej mand, din uu-vejleder er ikke din sagsbehandler", så man ligesom kan få gang i ting. Det er jo sådan en slags bisidder, siger Juliane til TV 2 Lorry.

Drømmer om noget mere

Indtil videre hjælper Juliane kun folk på gadeplan, men hun har drømme om at tage skridtet videre. Hun vil gerne uddanne sig til at hjælpe psykisk sårbare mennesker. Hun vil nemlig gerne sørge for, at der bliver lyttet til de unge, når de råber til kommunen om hjælp.

- Da jeg dukkede op i Aarhus Kommune dengang og sagde, at jeg ikke kan bo hos mine forældre, så skal du ikke spørge mine forældre. Du skal lytte til, hvad jeg sagde - at jeg ikke kan bo hos mine forældre. Og hvis det var, så skulle du ikke have truet med at spærre mig inde på et eller andet opholdssted under psykisk behandling og tvangsmedicinering. Du skulle have lyttet på, hvad mine behov var, siger Juliane.

Udover drømmen om en uddannelse, så drømmer Juliane også om at få en lejlighed. Hun er nemlig gravid i tredje måned. Derfor skal der også gerne være plads til to.

quote Jeg vil i hvert fald gerne have to rum, så man både kan have en stue og et soveværelse.

Juliane, hjemløs

- Jeg vil i hvert fald gerne have to rum, så man både kan have en stue og et soveværelse. I virkeligheden vil jeg helst have tre, for så kan det der frø også få sit eget værelse, hvilket nok vil være godt for vores sociale forhold, når vi kommer dertil, at den kommer ud, siger Juliane.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik