Julen varer lige til påske – og lidt til: Nisseinvasion på vej i Frederiksværk

Solen bager ned, og julen føles uendelig langt væk. Men i Frederiksværk er julen faktisk ret tæt på.

Huer og store kåber er nok ikke det tøj, folk overvejer at tage på i disse solskinsrige dage. Og dog.

For til maj vil over 20 mænd, kvinder og børn trække i netop den slags tøj. Det sker i anledningen af, at Dansk Julemands Laug har kåret byen Frederiksværk i Nordsjælland som Årets Juleby 2019.

I forbindelse med kåringen afholdes en weekend i julens tegn, hvor julemænd, nissemødre og nissebørn indtager Frederiksværks gader. Løjerne løber af stablen den 10. og 11. maj.

quote Det kræver en by med en ægte juleånd, og det har Frederiksværk

Jakob Gislund, ansvarlig for Årets Juleby

Hæderen som Årets Juleby tilfaldt netop Frederiksværk, fordi de ifølge Jakob Gislund, som er ansvarlig for Årets Juleby i Dansk Julemands Laug, har ydet en særlig juleindsats.

- Vi har kigget ud over byerne i Danmark, og der er rigtig mange spændende byer, der gør noget ud af julen. Men der var noget særligt ved Frederiksværk.

- Det, julemanden godt kan lide, er, når byen gør mere end det sædvanlige, og at de ikke kun gør det for at tjene penge. Der skal meget mere end bare fin julebelysning til. Det kræver en by med en ægte juleånd, og det har Frederiksværk, forklarer Jakob Gislund til TV 2 Lorry og tilføjer:

- De gør også meget for Julemærkehjemmet, og det smelter bare en julemands hjerte.

quote At blive Årets Juleby er lidt ligesom at vinde en Oscar

Jakob Gislund, ansvarlig for Årets Juleby

Sidste år blev Ribe kåret som Årets Juleby, og ligesom i Ribe, vil der også blive indlogeret julemænd, nissemødre og nisser i Frederiksværk, så de kan skabe julestemning i det lune vejr.

Ros giver bedre arbejdsindsats

Nu tænker du nok: Hvad får Frederiksværk ud af den her kåring? Og det spørgsmål kan Jakob Gislund også svare på.

- Frederiksværk får ære, og de får generelt bare viden om, at de gør det rigtig godt, og at deres indsats bliver lagt mærke til. Kåringen er et stort cadeau til byen, og det er også godt for byen PR-mæssigt. Desuden ved alle jo, at ros medfører en bedre arbejdsindsats, og det gælder også for frivillige op til jul, siger han.

Her ses Jakob Gislund klædt ud som julemand.
Her ses Jakob Gislund klædt ud som julemand.
Foto: Privatfoto

Men kåringen koster også byen lidt penge til blandt andet indlogering af alle julemændene.

Derfor bliver byen altid spurgt, om de gerne vil blive kåret til Årets Juleby inden det bliver officielt. Men det tilbud kunne Frederiksværk Handel, der skal betale den endelige jule-regning, altså ikke sige nej til.

Men bare fordi Frederiksværk er kåret som Årets Juleby 2019, betyder det ikke, at de skal forbedre sig som juleby til næste jul. Som Jakob Gislund forklarer det:

- At blive Årets Juleby er lidt ligesom at vinde en Oscar. Du hædres for det, du allerede har bevidst, at du kan. Derfor forventer vi heller ikke, at Frederiksværk laver en masse nyt til næste jul.

Typiske og atypiske juleaktiviteter

Den 10. og 11. maj vil indebære en masse festlige juleaktiviteter i byen.

Første dag finder den officielle udnævnelse sted på byens rådhus.

Her vil borgmester Steffen Jensen også deltage, og Dansk Julemands Laug vil overrække en lille gave til byen. Om aftenen vil byens børn og Julemærkehjemmet blive inviteret til juletræsfest på vandrehjemmet.

quote Et barn, der har valgt sin egen påklædning, vil aldrig indrømme, hvis det fryser eller har det varmt. En julemand ville heller aldrig afsløre den slags

Jakob Gislund, ansvarlig for Årets Juleby

Den 11. maj, som er anden- og sidstedagen i fejringen, vil der være et optog gennem byen fra Gjethuset til Krudtværksområdet.

Desuden vil der være julemænd og nisser til stede i bybilledet og i butikkerne, og sidst men ikke mindst skal julemændene spille en fodboldkamp mod byrådet.

Det er umiddelbart forventeligt, at de kære julemænd vil få det meget varmt i deres tøj i midten af maj måned, men hvis du spørger dem, vil de ifølge Jakob Gislund aldrig indrømme, at de er ved at få hedeslag.

- En julemand er ligesom et barn. Et barn, der har valgt sin egen påklædning, vil aldrig indrømme, hvis det fryser eller har det varmt. En julemand ville heller aldrig afsløre den slags. Vi nøjes med at gå ind i skyggen i ny og næ, siger Jakob Gislund med et grin.

Det har fredag aften ikke været muligt at få et interview med Frederiksværk Handelstandsforening.

I en mail oplyser de dog, at ”(…) udnævnelsen vil blive brugt til en meget aktiv bymidte, der ved juletid vil sætte alle sejl for at få den bedste julehandel i mange år.”


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik