Julemarked på taglandbrug: Svanesang før p-pladser erstatter økologisk farm

Den økologiske tagfarm ØsterGro holder julemarked denne weekend. Det kan blive havens sidste offentlige begivenhed, inden tagfarmen erstattes af tagparkeringspladser.

Ordet går igen som orale dommedagsfantasmer og popper op i Kristian Skaarups sprogbrug i intervaller af 30 sekunders symbiose af håb og håbløshed.

Absurd.

På fire minutter siger han ordet otte gange.

Stifteren af Danmarks første urbane taglandbrug, lokaliseret oven på et gammelt bilauktionshus i hjertet af Østerbro, er klar over, weekendens julemarked meget vel kan være en af ØsterGros sidste begivenheder.

Haven, der i 2014 fik midlertidig tilladelse til at omdanne tagets parkeringsfaciliteter til en økologisk tagfarm, skal lukke ned, fordi rigid lovgivning dikterer, at området på Østerbro skal have et specificeret antal parkeringspladser.

- Et eller andet sted i nogle papirer har kommunen stående, at der findes 23 parkeringspladser heroppe på taget, siger medstifteren af ØsterGro.

Kristian Skaarup bruger det første i rækken af en stribe absurd’er.

- Det er en absurd situation.

 

- Alle er enige om, at der aldrig kommer til at holde biler heroppe, og det har der heller aldrig gjort. Stedet her er vores arbejde og det, vi har kæmpet for de seneste fire og et halvt år. At skulle rive det her ned, når alle synes, det er absurd og ingen mening giver, det er en utrolig ubehagelig følelse.

ØsterGRO Julemarked

Julemarkedet finder sted på taglandbruget på Æbeløgade 4, 2100 Østerbro søndag fra klokken 11 til klokken 16.

Et rigidt system

Plotter man koordinaterne for sagen om ØsterGros versus tagparkeringspladser ind i et hurlumhejatlas, lander man øst for kafkask, vest for uigennemsigtigt, nord for inkohærent og syd for paradoksalt. Optegner man en akse, staves ordet rigid.

Da bygningen på Æbeløgade 4 blev bygget, var det med byggetegninger over 23 parkeringspladser på taget. Pladserne har dog aldrig været taget i brug, og ejeren af bygningen var derfor selv engageret i at omdannet taget til andet en goldt beton.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

- Jac Nelleman (ejeren, red.) gav os lov til at være her, hvilket vi var glade for. Og så har vi skabt det her sted, hvor vi har en masse grønne fællesskaber med frivillige, hvor vi kan snakke om lokal fødevareproduktion og bæredygtighed, mens vi også driver en restaurant, siger Kristian Skaarup.

Handler om sund fornuft

ØsterGros eksistens har dog hele tiden været på lånt tid, idet tilladelserne er givet midlertidigt med lovning på, at de 23 parkeringspladser kunne indhentes tilbage til lokalområdet. I et forsøg på at overleve forsøgte ØsterGro derfor at opstøve p-pladser andre steder i nærområdet – en umulig opgave, måtte de hurtigt sande.

Nu håber folkene bag taglandbruget i stedet, at Byggeloven enten kan laves om, så de påkrævede parkeringspladser sløjfes fra kravene til området. Alternativet håber de, at forvaltningens beslutning kan udskydes i et par år, så stedet kan fortsætte midlertidigt, indtil loven gør det muligt for dem at få en permanent byggetilladelse.

- Jeg kan godt forstå, at det er et bureaukratisk system, som man skal navigere i. Vores appel er, at politikerne går ind og finder en løsning, for det her hænger ikke sammen. Det handler om sund fornuft. Parkeringspladserne er jo kun en virkelighed på papiret, siger Kristian Skaarup.

- Alle er jo enige om, at der her er absurd. Og hvis vi alle er enige om, at det her er absurd, så synes jeg også, vi skal finde en løsning. Vi kæmper, og vi giver ikke op.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik