Julemaden giver problemer: Det ringer vi til 1813 om i julen

Region Hovedstadens akuttelefon 1813 ringer også i juledagene. Julemaden er nemlig ikke kun årsag til glæde.

Juleaften og de efterfølgende juledage handler om hygge, men mad fylder også meget for mange danskere.

Og det kan mærkes hos Region Hovedstadens akuttelefon 1813.

Politiken har spurgt lægefaglig chef for akuttelefonen, Christian Visby Carlsen, om, hvilke opkald de typisk modtager i juledagene. Smerter relateret til spisning af mad er altså ikke til at komme udenom.

Han fortæller til Politiken, at i juledagene bliver der indlagt dobbelt så mange indlæggelser på grund af mad som normalt. Han deler opkaldene om mad ind i de tre kategorier: 

Den første handler om fejlsynkning af eksempelvis gebisser.

- De gamle har glædet sig meget til at spise flæskesteg. Derfor ryger kødet ofte ned, inden de har tygget det ordentligt. Hvis de er uheldige, ryger noget af gebisset med ned. Det kan være, fordi gebisset ikke sidder godt nok fast. De tygger tre bidder, og kød plus gebis sætter sig fast ved overgangen til spiserøret, siger han til Politiken.

Maden kan også godt sætte sig fast i de gamles halse.

Den andet, folk ringer mest om, er galdesten. Man bruger nemlig galde til at optage den fede julemad, og når det pumpes ud i tarmene kan en galdesten sætte sig fast i galdevejene - og det gør ondt og kræver indlæggelse.

Den tredje kategori er forstoppelse. 

- Den tager noget tid at bygge op og kan godt først vise sig ved nytår. Måske er den langsomt opbygget gennem hele december. Det er dem, som har fyldt adskillige kilo mad ned i deres tarm. De ligger og vånder sig på sofaen, og maven går i stå. De kan simpelthen ikke komme af med afføringen, siger Christian Visby Carlsen til Politiken.

Det bliver man dog sjældent indlagt med.

Christian Visby Carlsen fortæller, at de allerfleste indlæggelser er ældre mennesker. I juledagene kommer de pårørerne nemlig på besøg, og så bliver det tydeligt, hvor skidt det står til med de ældre. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik