Jordemødre rykker ud til hjemmefødsler – fra eget hjem

Jordemødre kan nu være på stand-by vagt i deres eget hjem og rykke ud til hjemmefødsler i hele Region Hovedstaden.

Når kvinder i Region Hovedstaden vælger at føde hjemme, skal de selvfølgelig ikke have pakket en taske. Det skal til gengæld jordemoderen, som skal hjælpe til under fødslen.

Indtil nu har det været sådan, at jordemødre, som bliver kaldt ud til en hjemmefødsel, er på vagt på fødegangen, men nu står jordemodertasken pakket i jordmødrenes eget hjem, når de kaldes ud til en fødsel.

Den nye hjemmefødselsordning er et tiltag fra Region Hovedstaden, som ønsker at skabe nogle bedre arbejdsforhold for jordemødre i Hovedstadsområdet. Jordemødrene har længe haft et behov for at kunne tilrettelægge vagtskemaet og hjemmefødslerne bedre.

- Før i tiden var det en jordemoder, der var på arbejde på fødegangen, som blev sendt ud til en hjemmefødsel. Hvis der så var rigtig travlt på fødegangen, kunne det være meget svært at tage en jordemoder ud af vagtholdet på afdelingen, fordi der jo var behov for hende der.

- Men den fødende kvinde derhjemme har jo også brug for hende, siger Dorte Dahl, chefjordemoder på Hvidovre Hospital og tovholder på den nye ordning.

Et mere menneskeligt sundhedsvæsen

Jordemødrene i den nye hjemmefødselsordning har alle meldt sig frivilligt, og ifølge Sofie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, sikrer det, at kun de jordemødre, som holder af at arbejde med hjemmefødsler, bliver sendt ud til hjemmefødslerne.

Fakta om ny hjemmefødselsordning

Den regionale hjemmefødselsordning dækker fødeafdelinger på Hvidovre Hospital, Herlev Hospital, Nordsjællands Hospital og Rigshospitalet.

 

I hver vagt er der jordemødre fra alle fire afdelinger.

 

Det vil så vidt muligt være den jordemoder, som er tilknyttet kvindens fødeområde, der kører ud til hende.

 

Hjemmefødsels-jordemødrene deltager i de samme kurser og har samme udstyr i deres jordemodertaske som dem på hospitalerne.

- Med den nye regionale hjemmefødselsordning kommer jordemoderen fra et team af jordemødre, der alle elsker at arbejde med hjemmefødsler. Og den dedikation vil den fødende kvinde nyde godt af. Det giver et mere menneskeligt sundhedsvæsen, udtaler Sophie Hæstorp Andersen.

Ordningen, som trådte i kraft 1. september, har efter sin første måned skabt gode resultater, og erfaringerne er positive, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik