Jobfest i hovedstadsregionen - resten af landet halter

Mens resten af Danmark tumler med at skabe arbejdspladser har Region Hovedstaden flere beskæftigede end før finanskrisen.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Skævvridningen skyldes, at antallet af job inden for videnservice som eksempelvis it og rådgivning vokser, imens traditionelle job i blandt andet industrien forsvinder, siger direktør i AE-rådet Lars Andersen til fagbladet.

En opdeling af jobvæksten på regioner foretaget af Fagbladet 3F viser, at Region Hovedstaden har haft en fremgang i antallet af beskæftigede på 5,2 procent siden 2013, hvor jobmarkedet ramte bunden.

I samme periode er antallet af arbejdspladser i Nordjylland kun vokset med 0,9 procent. Region Sjælland ligger også i bund med en vækst på 1,6 procent. På landsplan er beskæftigelsen steget med 3,2 procent, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Lars Andersen påpeger, at udviklingen også skyldes, at flere danskere i øjeblikket flytter til storbyerne. Af samme grund mener han, at Danmark skal uddanne flere faglærte i hele landet for at skabe jobvækst i de områder, som er præget af traditionelle job.

- Vi skal sørge for, at der kommer mere kvalificeret og faglært arbejdskraft rundt i hele landet. På den måde kan virksomhederne få, hvad de har brug for nu og i fremtiden, hvor vi ellers risikerer flaskehalse på arbejdsmarkedet, siger han til Fagbladet 3F.

Af samme grund opfordrer han danske virksomheder til at tage flere lærlinge.

Chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen fra Dansk Arbejdsgiverforening afviser, at virksomhederne er dårlige til at oprette praktikpladser og peger på, at politikerne i stedet bør gå endnu længere ad reformvejen.

- De bør afskaffe efterlønnen helt og gøre det lettere for virksomhederne at hente arbejdskraft i udlandet, siger han til Fagbladet 3F.

Derved vil antallet af mennesker, som står til rådighed for virksomhederne, stige, hvilket vil gøre det lettere at ansætte og skabe en fornuftig vækst i beskæftigelsen, mener chefkonsulenten.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik