Jeff skal bo alene efter 12 år i botilbud: Nu ønsker forældrene, at han dør før dem

Besparelserne på handicapområdet i Københavns Kommune gør tilværelsen for 30-årige Jeff Pitzner besværlig, lyder det fra forældre.

Siden han var 18 år gammel, har Jeff Pitzner haft sin dagligdag på forskellige bosteder. Men inden længe skal han formentligt bo i egen lejlighed. 

30-årige Jeff Pitzner har Downs syndrom og bor i dag på botilbuddet Valbyholm i København. Her får han hjælp af personalet til at komme igennem dagens gøremål og har socialt samvær med de andre beboere i et fælleslokale. 

- Med fællesskabet er det lettere for mig. Jeg har opgaver. Jeg er meget glad for de andre, siger Jeff Pitzner til TV 2 Lorry.

Men om seks måneder forventer Københavns Kommune, at Jeff Pitzner skal i egen bolig med støtte. Det viser et brev fra kommunen til Jeff Pitzner, som TV 2 Lorry har set. 

- Jeg ville blive meget ked af, hvis ikke jeg kan være her, siger han.

Ønsker at han dør før os

Uden den faste støtte fra botilbuddet er Jeff Pitzner endnu mere afhængig af familien, siger moderen, Mitzie Pitzner. Og det vil få alvorlige konsekvenser, den dag forældrene ikke længere kan hjælpe, mener hun.

- Hans far og jeg har sagt til hinanden, at hvis det bliver en konsekvens (at han skal bo for sig selv, red.), så ønsker vi det fuldstændigt utænkelige og unormale, at han dør før os, for han kommer ikke til at klare sig, hvis ikke han har sine forældre til at hjælpe ham og støtte ham, siger hun til TV 2 Lorry.

Jeff og Mitzie Pitzner.
Jeff og Mitzie Pitzner.
Foto: TV 2 Kosmopol

Store besparelser

Kommunens besked til Jeff Pitzner kommer, efter at Københavns Kommune gennemfører store besparelser på socialområdet. 

Kommunen har i den forbindelse lavet nye såkaldte kvalitetsstandarder, der blandt andet betyder, at der er nye kriterier for, hvornår en borger er omfattet af målgruppen til botilbud. 

Handicappede borgere vil opleve ændret støtte på flere forskellige områder - der bliver eksempelvis også skåret ned på, hvor mange gange om ugen, de kan gå på arbejde.

Allerede i juni måned kunne TV 2 Lorry fortælle, at politikerne i Socialudvalget advarede om, hvilke konsekvenser det kunne få. 

Kan bo alene i fremtiden

Tirsdag kunne TV 2 Lorry fortælle, at også udviklingshæmmede Thomas Hansen skal fraflytte det bosted, han har boet på i 11 år. Det kan du læse mere om her.

Med de nye retningslinjer har Københavns Kommune vurderet, at Thomas Hansens behov for støtte ikke længere er stort nok til at lade ham blive boende på bostedet Kuben i Københavns Nordvest-kvarter.  

For Jeff Pitzners vedkommende er beskeden fra Københavns Kommune, at de forventer, at han om seks måneder har udviklet sig så meget, at han kan bo i egen bolig med støtte. 

Det forventes blandt andet, at han selv har lært at lave aftaler, vedligeholde venskaber, holde sin bolig ren, og at han har udviklet sin forståelse for sunde kostvalg. Det er essentielt for Jeff Pitzner, der døjer med hjerteproblemer.

Mitzie Pitzner, er det ikke en god ting at kommunen har nogle ambitioner om at Jeff skal opnå de her ting og udvikle sig?

- Jo, det er absolut fantastisk at have nogle ambitioner, men de holder jo slet ikke stik. Som sagt er det nogle områder, vi har arbejdet med altid og Jeff er 30 år, siger Mitzie Pitzner.

Hun har nu klaget over afgørelsen. 

Nødvendige besparelser

TV 2 Lorry har tirsdag talt med en række politikere fra Københavns Borgerrepræsentation om besparelserne på handicapområdet.

Socialborgmester Mia Nyegaard (RV) siger til TV 2 Lorry, at besparelserne er nødvendige, men at hun og kollegerne i Socialudvalget vil kæmpe for flere midler til området, når de overordnede budgetforhandlinger skal forhandles senere på året. 

- Når vi har truffet en beslutning om, at vi skal have lavere standarder, så er det fordi, at vi skal levere en besparelse. Men det er jo ikke det samme som at sige, at vi ikke vil kæmpe for det. Så jeg håber, at alle vil bakke op om, at vi kigger på, hvordan de her botilbud bliver skruet sammen, så flest mulige mennesker kan blive boende der, hvor de gerne vil, siger Mia Nyegaard til TV 2 Lorry. 

Handicaporganisationen LEV har tidliger tirsdag været ude med skarp kritik af besparelserne. Læs mere om det her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik