Jacques kom lynramt til undsætning: "Han røg fra halsen"

Tre personer kom til skade af lynnedslag under halvmaraton. Jacques Dehnbostel var vidne til et lynnedslag.

Lærerstuderende Jacques Dehnbostel fra Lyngby var en af de hurtige løbere under Copenhagen Half Marathon søndag.

quote Det lignede, at han var lidt ved bevidsthed, for hans øjne var åbne, men det hvide vendte ud. Han røg især fra hals- og nakkeregionen, som når man trækker en kylling ud af ovnen.

Jacques Dehnbostel

Det tog ham en time og 18 minutter at løbe distancen på 21,0975 kilometer i skønt vejr, men målfesten stoppede brat, da himlen pludselig åbnede sig, og glæden over at have klaret turen blev skyllet væk: 

- Vi var lige kommet i mål, da det begyndte at vælte ned. Vi ville egentligt skynde os hjem, men pludselig hører vi, hvad der lyder som et kanonslag, og et glimt, der ligner en kæmpe stjernekaster, rammer ti til 15 meter fra os, siger han.

- Jeg kigger mod lyset og ser en mand falde til jorden. 

Tre personer ramt af lyn

Vejret skiftede meget pludseligt, og med regn og hagl kom lynene væltende ind over København - særligt over målområdet ved Fælledparken på Østerbro. Det viste sig, at Jacques Dehnbostel var vidne til ét af de tre lyn, der ramte tre personer under halvmaratonet.

Det var kort efter, at Jaques selv var kommet i mål, at lynet ramte manden.
Det var kort efter, at Jaques selv var kommet i mål, at lynet ramte manden.
Foto: Copenhagen Half Marathon

Der var tale om en en løber, en fotograf og en medhjælper, der var henholdsvis en mand på 57 år, en kvinde på 52 år, og en kvinde på 29 år. Ifølge TV 2's oplysninger er skaderne på de tre kommet, fordi de har løbet i vand, som er blevet strømførende ved lynnedslagene i området søndag. De har fået elektrisk stød, men ingen af de tre har fået alvorlige skader.

- Manden ligger på jorden i to sekunder, mens folk kigger rundt, og alle tænker, hvad fanden sker der. Så skynder jeg mig at sprinte derhen og se til ham, siger han.

Jacques Dehnbostel ankom som den første til den lynramte mand.

- Det var syret og rimelig voldsomt. Manden lå i fosterstilling uden at sige noget eller bevæge sig. Det lignede, at han var lidt ved bevidsthed, for hans øjne var åbne, men det hvide vendte ud. Han røg især fra hals- og nakkeregionen, som når man trækker en kylling ud af ovnen, siger han. 

De mange løbere måtte løbe i over 20 cm vand på Østre Allé i København under søndagens CPH Half Marathon.
De mange løbere måtte løbe i over 20 cm vand på Østre Allé i København under søndagens CPH Half Marathon.
Foto: Heine Pedersen / Scanpix

Hvad gør man med en lynramt?

Da han nåede manden, var Jacques Dehnbostel i tvivl om, hvordan han skulle hjælpe.

quote Det var en slagmark, folk løb i øst og vest. Da jeg kom i tørvejr, var jeg helt sådan "wow, hvad søren har jeg lige set".

Jacques Dehnbostel

- Jeg synes selv, at jeg ved nogenlunde meget om førstehjælp, men jeg har ikke hørt i timen, hvad man gør med en person, der er ramt af lyn. Jeg nåede at tænke, om personen stadig havde strøm i sig, siger Jacques Dehnbostel.

- Men jeg og en anden blev enige om at trække ham væk fra træet. Vi vidste ikke helt, hvad vi trak ham væk fra, for der var lyn mange steder. Men det var en hurtig handling. Man var lidt handlingslammet, siger han.

Samtidig fik han en person til at ringe efter en ambulance. Da manden var kommet væk fra lynnedslagsstedet, flokkedes folk omkring ham, og en person sagde, at han var læge. Derefter fortrak Jacques fra stedet og fandt ly.

Sådan hjælper du en lynramt

  • Tilkald øjeblikkeligt hjælp og ring 112.
  • Hvis der ikke er vejrtrækning, skal du lægge ofret på ryggen og påbegynde hjertelungeredning med hjertemassage og kunstigt åndedræt.
  • Hvis personen er ved bevidsthed og trækker vejret, så læg ofret i et stabilt sideleje, og tal roligt til vedkommende, indtil hjælpen kommer.
  • Personer, der rammes af lyn, kan lide af lammelse i muskler og nerver, nedsat syn og hørelse samt forhøjet blodtryk.
  • Kilde: Ingeniørvirksomheden Desitek A/S

Kun mindre tilskadekommen

- Jeg var rimelig påvirket af det efterfølgende. Jeg ville bare gerne væk derfra hurtigst muligt, så jeg løb hen over løbebanen for at komme i tørvejr. Det var en slagmark - folk løb i øst og vest. Da jeg kom i tørvejr, var jeg helt sådan "wow, hvad søren har jeg lige set", siger han.

De tre personer, der blev ramt, blev efterfølgende kørt til Rigshospitalet i ambulance, men de var alle kun mindre tilskadekomne, oplyser løbsdirektøren Dorthe Vibjerg til TV 2 Lorry. Ingen af dem er i livsfare.

Solen havde skinnet, og Jacques havde haft et fantastisk løb, indtil vejret skiftede pludseligt kort efter, han kom i mål. Jacques er ham, der smiler til kameraet.
Solen havde skinnet, og Jacques havde haft et fantastisk løb, indtil vejret skiftede pludseligt kort efter, han kom i mål. Jacques er ham, der smiler til kameraet.
Foto: Jesper Halvorsen

Det er en stor lettelse for Jacques Dehnbostel at høre: 

- Jeg var helt sikker på, at han var blevet en grøntsag. Han så helt død ud. Så det er fedt at høre, at han har det godt, siger han.

Ifølge Ekstra Bladet blev de tre personer ikke ramt direkte af lyn, men kom til skade af følgevirkningerne fra lynnedslaget.

Løbet måtte aflyses

Kort efter lynnedslaget valgte arrangørerne af Copenhagen Half Marathon at aflyse løbet af sikkerhedsmæssige årsager. Tordenvejret var nemlig lokalt over målområdet, og der kom meldinger fra DMI om, at endnu et tordenvejr var på vej: 

- Jeg er brandærgerlig over at måtte afmelde løbet på den måde. Vi startede dagen ud med en fest med 17 sekunder fra at slå verdensrekorden. Vejrudsigten tydede på en fantastisk dag, men det var indtil klokken halv et. Der besluttede vi i tæt samarbejde med DMI og beredskabet at aflyse løbet, fordi der var varsler om yderligere lynnedslag over målområdet, hvor der hurtigt samlede sig 20.000 mennesker, siger Dorthe Vibjerg til TV 2 Lorry.

Mest regn faldt der ifølge TV 2 Vejret på ydre Østerbro, hvor der i alt er faldet 27 mm regn. Heraf kom de 20,1 mm på blot 30 minutter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik