Jacob vil være Danmarks bedste gourmetslagter

Alt for få tager en erhvervsuddannelse og der er mangel på lærlinge i 29 fag. Det skal Danmarksmesterskabet for faglærte, SKILLS 2019 gøre noget ved.

Lyden af en kniv, der slibes skarp og lugten af råt kød fylder det flisebeklædte, hvide rum på ZBC i Roskilde. Vi er gået hen ad "Kødets gang" og ind i et stort slagteri-lokale.

- Man kan lave lige hvad man har lyst til og komme med nye udskæringer og være kreativ, siger Jacob Bredal på 19 år, mens han sirligt skærer en halv gris ud til forskellige retter.

Han er en af de ti unge, der er på Bootcamp - de er alle under uddannelse som gourmetslagtere. Og de her ti er Danmarks dygtigste. De stiller op i DM i SKILLS 2019 og kæmper om at blive Danamrka bedste til deres fag.
Mærkeligt nok mangler der lærlinge - for det er et kreativt fag hvor du lærer at lave mad - helt fra bunden.

- Det består meget af madlavning. Altså det er jo en halv kokke-uddannelse, kan man jo sige. Jeg skal jo kunne forklare kunderne hvordan de skal lave deres mad. Så det er ikke bare at stå og stikke i et stykke kød, siger Jacob Bredal.

I dag laver han blandt andet til italiensk-inspirerede pølser, nakkekam og skaft-koteletter.

I den her uge kan du se hvad fagene tjener, VVSer, receptionist og gourmetslagter faktisk går ud på i serien "Unge med SKILLS".

Der er plads til endnu flere lærlinge

Jacob Bredal skulle ellers have været ude at sejle og så måske have været kok :
- Jeg har altid godt kunne lide kødgryderne og stå og hjælpe mor derhjemme, da jeg var lille. Og så startede jeg som opvasker i en slagter. Og så blev jeg nede i slagteren og gik i lære der og har været der lige siden. Så det er mit første arbejde og jeg er der endnu, siger han med et smil.

Hos slagtermester Henrik Smelling i Gilleleje lærer han at lave røgvarer, pålæg, pateer, convience-mad - som er næsten-færdige retter af den bedre slags, at bruge årstidernes grøntsager og at sammensætte hele menuer.

Under uddannelsen kan man enten vælge at specialisere sig som delikatesse-slagter eller som gourmetslagter med speciale i butik. 

Og der mangler unge, der vil føre faget videre. 
I 2017 kunne der have været taget 280 gourmetslagterlærlinge ind, oplyser slagternes fagforbund, NNF - men mange pladser blev ikke besat.

72.000 faglærte efterlyses

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anslår at der i 2025 mangler 72.000 faglærte voksne. Mens det forudses at vi får et overskud af akademikere.

Gourmetslagter-faget er en ud af 29 fordelsuddannelser - altså et  fag, hvor forventes at blive et stort behov for arbejdskraft.
Så de virksomheder, der tegner kontrakt med en Gourmetslagter-lærling kan opnå en kontant bonus.

Størstedelen af uddannelserne er tekniske erhvervsuddannelser målrettet fremstillings- og fødevareindustrien, byggeriet og servicefag.

Jacob vil arbejde som Gourmetslagter et par år. Der er arbejde i slagterbutikker, supermarkeder eller kantiner - eller i cateringfirmaer.

Om nogle år er Jacob klar på at læse videre:

- Jeg har kigget lidt på en efteruddannelse - den tager to år. Der læser du inden for ernæring og sundhed.  Og så kan du komme ind i de store fødevarevirksomheder og finde på nye fødevarer og sådan noget, siger Jacob Bredal.

Han kan også læse videre til  Serviceøkonom, Procesteknolog eller Handelsøkonom.

Hør Jacob fortælle om fordomme og fakta om gourmetslagter-faget:

Du skal have skills for at blive gourmetslagter

På Slagteriskolen undervises du i opskæring,tilberedning, ernæringslære og hygiejne.
Men der er også fag som kalkulation, informationsteknologi, salg og service og samfundsfag.

- Om du så kan skære en hel ko, det er jo nok ikke det det går mest ud på. Det er at råde og vejlede, komme med nogle gode fif til kunderne, hjælpe dem til hvad de skal lave i hverdagene, siger Jacob Bredal

- De skal være megakreative. De skal kunne få ingenting til at ligne en hel masse, siger Stine Borup, Faglærer, ZBC Sjælland.

Det vigtige SKILLS som gourmetslagter, er at du kan lide det du laver, siger Jacob:

- Jeg tror det kommer sådan lidt hen ad vejen, bare du har passion for det du laver, så - helt automatisk, så tror jeg bare du bliver dygtig til det, siger han, mens han anretter et fad med skaftkoteletter. 

DM i SKILLS 2019 startede i morges . I år er det i Arena Næstved. Det er Danmarksmesterskabet i fag - de dygtigste unge faglærte konkurrerer om at blive landets bedste. Her kan publikum se hvad fagene indeholder. SKILLS 2019 er et af de tiltag, der skal gøre Danmarks unge opmærksomme på, at man kan få et godt arbejdsliv og en god løn som faglært - og at man kan læse videre.

Jacob Bredal har længe haft konceptet til DM i SKILLS  klar - temaet er grill.
Han har finpudset sin Scoremiddag. Og fundet flere udskæringer og retter han kan tage med.

I dag har ham lavet pate´er og skrået en halv gris ud til forskellige retter - netop som han har øvet sig på.

Hvad tjener en gourmetslagter:

Minimumslønnen er på 20.526 kr. pr. måned. 
Men der er mange tillæg.


Derfor er gennemsnitslønnen for nyuddannede 23.600 kr. pr. måned.


Gourmetslagter med 10 års anciennitet: 27.350 kr. pr. måned.

 

Kilde: NNF


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik