It-kriminelle svindler danske foreninger for 200.000 kr.

Udenlandske it-kriminelle går i mindre grad efter virksomheder, fordi det er for svært. Det nye offer er foreningslivet.

De fleste ved efterhånden godt, at når man modtager en nigeriansk mail med oplysning om, at du har arvet eller vundet en masse penge - så er det for godt til at være sandt.

Men it-svindlerne har taget nye metoder i brug. Nu går de efter foreningerne.

Svindlen foregår ligesom tidligere ved at forsøge at lokke penge fra folk med falske emails, skriver P4 København.

Nationalt Cyber Crime Center har siden sommer registreret mindst 21 anmeldelser af falske emails, og antallet er særlig steget siden oktober. 

Alle former for foreninger rammes

Otte forening er blevet svindlet for mellem 26.000 og 37.000 kroner hver, skriver DR P4 København.

- Der er en tendens til, at de går efter alle mulige former for foreninger. Det er ejerforeninger, sportsklubber og menighedsråd, siger it-efterforsker ved Nationalt Cyber Crime Center, Leif Andersen til P4 København. 

Hos Humlebæk Gymnastik- og Parkourforening har man også modtaget de falske mails.

Her fik foreningens kasserer en mail, der så ud til at være sendt af formanden. Formanden bad i mailen om at få overført 70.000 kroner til en konto i Storbritannien.

Men det var ikke formanden, der stod bag. Det var i stedet fra en it-kriminel.

Virksomheder er for opmærksomme

Ifølge it-efterforsker Leif Andersen har de kriminelle skiftet fokus fra virksomheder til foreninger, fordi mange virksomheder er meget opmærksomme på de falske emails, og det har betydet et mindre udbytte for svindlerne.

Troværdigheden er også blevet højere i de falske emails, end den har været tidligere. Mange falder i fælden, fordi der skrives på dansk med meget få stavefejl.

Det kan i Humlebæk Gymnastik- og Parkourforening godt nikke genkendende til.

- Det ser ud som om, de har kigget på vores tidligere kommunikation og har kopieret den. De skriver under med mit navn, sender fra min mail og svarer lynhurtigt på spørgsmål, når vi svarer tilbage, siger Julie Tanderup, der er formand i foreningen til P4 København.

Vær ekstra opmærksom

Humlebæk Gymnastik- og Parkourforening overførte dog aldrig pengene, for kassereren blev mistænksom og tog kontakt til Julie Tanderup. Men oplevelsen har alligevel sat dybe spor.

De er ekstra forsigtige nu, og har aftalt at kassereren ikke må foretage overførsler, uden at formanden har godkendt det mundtligt eller ansigt til ansigt.

Nationalt Cyber Crime Center anbefaler, at man lader være med at trykke ’svar’, hvis man får en mistænkelig email. I stedet skal man skrive en ny mail. Eller bare bruge telefonen for en sikkerheds skyld.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik