Islamiske pengemænd investerer i statsstøttet friskole

Et svensk firma med bånd til en islamisk organisation har købt en privatskole i hovedstadens Nordvestkvarter.

En muslimsk friskole i København, der hvert år modtager millioner i statsstøtte, er blevet købt af firma med forbindelse til en svensk religiøs forening og verdensomspændende islamisk organisation.

Der skriver Berlingske søndag.

Integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslev (R) tager sagen "meget alvorligt".

- Dog synes jeg også, at det er meget vigtigt, at vi holder tungen lige i munden, fordi vi lever i et retssamfund, og derfor er det vigtigt at få alle fakta på bordet, siger hun til Ritzau.

Allerslev: Det skal undersøges

Hun opfordrer undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at gå ind i sagen og få den undersøgt til bunds.

- Både for at rense skolen, hvis der ikke er noget at komme efter, men også for at slå hårdt ned og lukke skolen, hvis der er brug for det, siger hun.

Det var i december 2016, at Ali Laibi Jabbar købte Nordvest Privatskoles bygninger på Tomsgårdsvej i København gennem firmaet Nordic Trade & Service AB for 26,5 millioner kroner.

Rådgiver i sharia

Køberen af skolebygningerne spiller en ledende rolle i den religiøse forening Almuntadar i Malmø i Sverige.

Foreningen underviser blandt andet i islamisk retslære og rådgiver om sharia. Den svenske forening er en del af Imam Ali Foundation, den iranske ayatollah Ali al-Sistanis organisation.

Det fremgår af et brev til skolen, som Berlingske har læst, at tilsynet med fri- og privatskolerne i juni i år har spurgt kritisk til, hvorvidt skolens pædagogiske praksis er blevet ændret. Tilsynet har også spurgt til skolens uafhængighed af køberen.

Køb er en "investering

Det er ifølge avisen ikke ulovligt for en fri- eller privatskole at sælge skolebygninger og leje lokalerne af en køber. Men loven kræver, at fri- og privatskoler skal være uafhængige.

Ali Laibi Jabbar, som har købt skolebygningen, forklarer i et skriftligt svar til Berlingske, at købet er en "investering". Han forsikrer, at der ikke er nogen sammenhæng med hans virke i de svenske islamiske foreninger eller den verdensomspændende Imam Ali Foundation.

quote Han kommer aldrig til at få nogen som helst indflydelse på, hvad der sker på den her skole. Slet ikke, mens jeg sidder i den her stol

Søren Waast, skoleleder

Den nytiltrådte skoleleder på Nordvest Privatskole, Søren Waast, afviser "blankt", at køberne får medbestemmelse for pengene.

- Han kommer aldrig til at få nogen som helst indflydelse på, hvad der sker på den her skole. Slet ikke, mens jeg sidder i den her stol, siger Søren Waast til avisen.

Minister lover undersøgelse

Merete Riisager finder sagen "dybt bekymrende".

- Vi ønsker ikke, at fremmede kræfter styrer skoler i Danmark på en måde, som ikke lever op til lovgivningen. Men jeg er nødt til at have ordentlig indsigt i sagen, før jeg kan sige noget om, hvad det her får af konsekvenser, siger ministeren til Berlingske.

Undervisningsministeren vil nu undersøge sagen nærmere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik